Hollande: Franţei nu îi este "ruşine" de politica sa faţă de romi. Este vorba de o populaţie de origine română, romă, care se stabileşte aici

Preşedintele francez François Hollande a afirmat marţi că Guvernului nu îi este "ruşine" de politica sa faţă de romi, în timp ce un raport arată că numărul expulzărilor a atins un nivel record în 2013.

3049 afișări
Imaginea articolului Hollande: Franţei nu îi este "ruşine" de politica sa faţă de romi. Este vorba de o populaţie de origine română, romă, care se stabileşte aici

François Hollande (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Franţa a expulzat în 2013 aproximativ 20.000 de romi din taberele lor, de două ori mai mult decât în 2012, potrivit unui raport prezentat de Liga pentru Drepturile Omului (LDO) şi Centrul european pentru drepturile romilor (ERRC).

"Dacă vă puneţi întrebarea: ne este oare ruşine pentru tot ce am făcut? Nu", a declarat Hollande în cursul unei conferinţe semestriale de presă, respingând o "politică a cifrelor" şi afirmând că totul a fost făcut în conformitate cu principiul "respectării drepturilor".

"Aceasta este o întrebare foarte dificilă, deoarece efectiv este vorba de o populaţie de origine română, romă, care vine în Franţa, se stabileşte aici şi caută un adăpost", a afirmat preşedintele francez, subliniind totuşi că "nu există alte reguli decât punerea în aplicare a legii, ceea ce încercăm să facem".

"Am căutat întotdeauna să respect cele două principii: cel al ospitalităţii şi, în acelaşi timp, al respectării drepturilor", a spus Hollande, adăugând că acest subiect ar trebui să fie "tratat la nivel european", iar statele ar trebui să "coopereze" în acest domeniu.

Potrivit raportului publicat marţi, în 2013, autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011.

În plus, au avut loc 22 de evacuări în urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane.

Aproximativ 17.000 de romi, în principal originari din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numărul expulzărilor este ridicat, deoarece unele persoane au fost strămutate în mai multe rânduri.

"Evacuările forţate sunt expresia politicii de respingere a romilor", care "a luat amploare" în timpul guvernării de stânga, spun autorii raportului, adăugând că "autorităţile doresc un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine".

Totuşi, potrivit raportului, "această politică nu este justificată, este costisitoare şi inutilă", deoarece nu-i poate împiedica pe romi să revină în Franţa.

Uneori, familiile se stabilesc din nou într-o tabără desfiinţată, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabără din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a apărat frecvent politica Guvernului de desfiinţare a taberelor, motivând că, în opinia sa, "romii au vocaţia să revină în România sau în Bulgaria".

De asemenea, în septembrie el a pus sub semnul întrebării dorinţa romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză profundă în Guvernul de la Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici