Ikea recunoaşte că a vândut tarte suspectate a fi contaminate cu materii fecale

Aproximativ 720 de tarte cu ciocolată, suspectate că ar conţine bacterii ce indică în general o contaminare cu materii fecale, au fost vândute în restaurantele IKEA din Elveţia acum şase luni, a recunoscut gigantul suedez într-un comunicat.

605 afișări
Imaginea articolului Ikea recunoaşte că a vândut tarte suspectate a fi contaminate cu materii fecale

Tarte Ikea suspectate a fi contaminate cu materii fecale au fost vândute în Elveţia (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Grupul a revenit asupra unei prime informaţii dată la 5 martie, conform căreia Elveţia nu a primit tarte contaminate.

"Cercetările complementare realizate ulterior au arătat că 720 de tarte purtând data de expirare în cauză - susceptibile să conţină bacterii - au fost vândute în restaurantele IKEA din Elveţia acum şase luni. Regretăm că anterior comunicatul nostru nu a menţionat această informaţie până astăzi, 11 martie 2013", arată un comunicat de presă al companiei.

Scandalul tartelor contaminate a izbucnit în China, când vameşii chinezi au descoperit în noiembrie 2012 un "nivel excesiv de bacterii coliforme" în tartele de ciocolată cu migdale, importate din Suedia de către IKEA Shanghai.

La 5 martie, IKEA a anunţat că va retrage din restaurantele din 23 de ţări toate prăjiturile din acelaşi lot, fabricate de singurul său furnizor de patiserie, compania suedeză Almondy.

Tartele în cauză, tăiate în 12 felii, au fost trimise din Suedia către toate magazinele IKEA din lume. Acestea poartă toate aceeaşi dată de expirare pentru anul 2014.

Marţi, IKEA a repetat că bacteriile descoperite sunt "inofensive" şi "deloc periculoase pentru sănătate".

Grupul a precizat ulterior că acest "produs nu corespunde cu directivele stricte ale IKEA în materie de vânzări alimentare, iar suspendarea vânzărilor a fost ordonată pentru lotul în cauză, ca măsură de precauţie".

"Nu am primit până acum reclamaţii din partea clienţilor. Nu a existat şi nu va exista niciodată un risc sanitar legat de consumarea acestor produse", insistă IKEA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici