Încă nu a ieşit fum alb în Parlamentul Italiei pentru alegerea preşedintelui. Partidele nu au ajuns la un consens

  • Parlamentarii italieni nu au reuşit să ajungă din nou la un acord marţi în cadrul votului pentru alegerea viitorului preşedinte al Italiei, în condiţiile în care liderii de partid au continuat să nu ajungă la un consens cu privire la persoana pe care să o susţină.
  • Marţi, cei 1.008 mari electori, majoritatea parlamentari şi câţiva reprezentanţi regionali, au avut cel de-al doilea tur de scrutin, dar tot nu a ieşit un câştigător.
479 afișări
Imaginea articolului Încă nu a ieşit fum alb în Parlamentul Italiei pentru alegerea preşedintelui. Partidele nu au ajuns la un consens

Sursa Foto: AP

Miercuri, are loc al treilea tur şi este nevoie de o majoritate de două treimi din alegători pentru a selecta un nou şef de stat, o figură însărcinată să reprezinte unitatea naţională. Începând cu cel de-al patrulea tur de scrutin, joi, este necesară doar o majoritate simplă de 505 voturi, potrivit AP.

Dar chiar şi o majoritate simplă s-ar putea dovedi greu de obţinut. În trecut, unele alegeri prezidenţiale italiene au necesitat mai mult de o duzină de tururi de scrutin; recordul fiind de 23 de tururi.

Când a devenit clar că votul de marţi va produce un nou munte de buletine de voturi albe, şeful Partidului Democrat, Enrico Letta, şi-a îndemnat colegii să ajungă la o înţelegere cu care toată lumea să fie de acord.

Marţi seară, unul câte unul, preşedintele Camerei Deputaţilor a citit ceea ce era scris pe buletinele de vot. La final, 976 din cei 1.008 alegători cu drept de vot au votat - iar 527 dintre ele au fost voturi albe.

Draghi conduce un guvern italian de uniune naţională pe timpul pandemiei care include forţe de stânga, de dreapta, centristă şi populistă. Fostul şef al Băncii Centrale Europene, foarte respectat în Europa, este considerat dornic să devină preşedinte, care are un mandat de şapte ani. Dar liderii partidelor din neobişnuita coaliţie sunt nervoşi în legătură cu cine l-ar putea înlocui în funcţia de premier dacă se mută la palatul prezidenţial.

Mulţi lideri de partid se tem că o schimbare la conducerea guvernului ar putea declanşa alegeri naţionale anticipate, care acum sunt programate să aibă loc în primăvara anului 2023.

Fostul premier, Silvio Berlusconi şi aliatul său Matteo Salvini, au indicat că Draghi ar trebui să rămână pe loc.

Preşedinţia Italiei este o funcţie în mare parte ceremonială. Dar preşedintele poate dizolva Parlamentul dacă acesta se află într-un impas iremediabil, declanşând alegeri anticipate, poate trimite înapoi legislaţia considerată că are nevoie de modificări şi poate apela la cineva pentru a forma o nouă coaliţie de guvernare atunci când este necesar.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici