INCENDII devastatoare în Grecia. Bilanţ în creştere: Cel puţin 74 de morţi şi peste 550 de răniţi în zona litoralului/ "Este o tragedie naţională"/ Oamenii s-au refugiat în mare - VIDEO, FOTO

Peste 74 de persoane au decedat, iar alte cel puţin 550 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetaţie izbucnite în apropierea capitalei Greciei, Atena, au anunţat autorităţile elene, oficiali locali şi voluntari ai Crucii Roşii, informează presa internaţională. Evangelos Bournous, primarul orăşelului Rafina, a declarat că preconizează că numărul victimelor va continua să crească pe măsură ce echipele de salvare caută supravieţuitori, estimând că numărul morţilor va ajunge la 80, informează cotidianul Daily Mirror. Panos Skourleti, ministrul grec de Interne, a descris situaţia drept o "tragedie naţională" şi "un dezastru biblic cu pierderi umane". Vântul puternic şi seceta au favorizat răspândirea focului spre zonele rezidenţiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.

30599 afișări
Imaginea articolului INCENDII devastatoare în Grecia. Bilanţ în creştere: Cel puţin 74 de morţi şi peste 550 de răniţi în zona litoralului/ "Este o tragedie naţională"/ Oamenii s-au refugiat în mare - VIDEO, FOTO

INCENDII devastatoare. Grecia cere ajutorul UE. Premierul Tsipras: Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană a focului/ Bilanţ: Cel puţin 50 de persoane au murit şi alte sute au fost rănite (Sursa Twitter/AJ+@ajplus)

Un prim incendiu de vegetaţie a izbucnit într-o pădure de pini din zona localităţii Kineta, la 50 de kilometri vest de Atena, între capitala Greciei şi Corint.

Peste 200 de pompieri încearcă să stingă flăcările care au forţat autorităţile elene să închidă autostrada Atena-Corint, una din cele două şosele majore către Peninsula Peloponez. Şi traficul feroviar în zonă a fost suspendat.

Al doilea incendiu major de vegetaţie a izbucnit marţi după-amiază în zona Penteli, la nord-est de Atena, afectând localităţile Rafina şi Mati, două destinaţii turistice populare.

Incendiul de vegetaţie din zona localităţii Mati, aflată la 29 de kilometri est de Atena, este considerat drept cel mai periculos astfel de incident din Grecia după un incendiu devastator care a afectat sudul Peninsulei Peloponez în august 2007, în urma căruia zeci de persoane au decedat.

Majoritatea victimelor au decedat sau au fost rănite în zona localităţii Mati, a declarat marţi Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt la Guvernului grec, potrivit site-ului cotidianului Ekathimerini.

În urma incendiului au fost rănite 104 persoane, inclusiv 16 copii. Unsprezece persoane sunt grav rănite, a precizat Tzanakopoulos.

Grecia a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru stingerea incendiilor. Cipru şi Spania au oferit deja asistenţă.

MAE: Nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară

La nivelul ambasadei din Atena, nu au fost primite până acum solicitări de asistenţă consulară referitoare la incendiile produse în Grecia, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară. Misiunea diplomatică este în permanent contact cu celula de criză activată la nivelul MAE elen", precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Iohannis, mesaj de condoleanţe pentru familiile victimelor din incendiile de vegetaţie din Grecia

"Preşedintele României a adresat condoleanţe preşedintelui Republicii Elene şi familiilor îndoliate, ca urmare a tragicelor incendii de vegetaţie care au cuprins regiunea Attica, soldate cu regretabile pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii, răniţi şi importante pagube materiale. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a transmis urări de rapidă însănătoşire pentru cei răniţi, precum şi solidaritatea deplină a României şi românilor cu întregul popor elen", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Tot marţi, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ministrul Apărării, Mihai Fifor, a luat legătura cu omologul elen pentru a acorda sprijin Greciei, după incendiile de vegetaţie de la vest şi est de Atena în urma cărora 60 de persoane au decedat, iar alte cel puţin 172 au fost rănite, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici