Invazia rusească împinge Ucraina şi Moldova, foste republici sovietice, către hiperinflaţie

  • Banca centrală a Ucrainei printează practic bani pentru a-şi plăti trupele, însă măsura nu este sustenabilă.
  • O mai mare susţinere internaţională este vitală, însă cât cash mai poate fi atras pe plan local, se întreabă Deutsche Welle.
12637 afișări
Imaginea articolului Invazia rusească împinge Ucraina şi Moldova, foste republici sovietice, către hiperinflaţie

Potrivit Ziarului Financiar, cu războiul prelungindu-se acum probabil pe termen nedefinit, Ucraina are în faţă perspectiva unei inflaţii scăpate de sub control, şi po­sibil chiar a unei hiperinflaţii, o in­flaţie foarte ridicată şi în accelerare.

Inflaţia a crescut la 20% şi se în­dreaptă către 30% până la finalul anului. La începutul lunii, un raport al Center for Economic and Policy Research (CEPR) din Londra cerea o reducere a dependenţei de tipă­rirea de bani, avertizând că Ucraina ar putea risca o inflaţie mult mai mare, o criză monetară şi chiar şi una bancară dacă va continua pe această cale.

Autorii raportului sfătuiesc gu­vernul ucrainean să majoreze taxele şi să caute susţinere internaţională suplimentară, restrângându-şi în pa­ralel cheltuielile nonmilitare.

Aceş­tia cer de asemenea con­troale stricte asupra ieşirilor de ca­pital, restricţii pe importuri şi o fle­xibilitate sporită a cursului valutar. Aceştia admit că recomandările sunt „foarte dureroase“, dar sunt prefe­rabile posibilităţii ca războiul prelun­git să creeze o inflaţie ridicată sau chiar hiperinflaţie.

În raport se arată că este puţin probabil ca gu­vernele occidentale să acopere cea mai mare parte sau întreg deficitul bugetar al Ucrainei.

Guvernele străine şi organizaţiile internaţionale au promis susţinere de aproape 38 miliarde dolari în ultime­le şase luni. În timp ce Ucraina nego­ciază un nou program de creditare de 15-20 miliarde dolari cu FMI, gu­vernul ţării atrage de asemenea bani de la public via obligaţiuni de război, o măsură ce ar putea fi uşor ac­celerată.

Economia gri ar putea fi de asemenea exploatată.

În timp ce unii ucraineni au avuţie ascunsă în afara ţării sau în afara sistemului bancar, milioane de oameni supravieţuiesc cu greu cu ajutorul economiilor rămase.

Şi Republica Moldova se con­frun­tă cu o inflaţie record în con­tex­tul războiului. Rata inflaţiei a atins un nivel record de 33,5% pe 10 au­gust, cel mai ridicat din Europa, ero­dând nivelul de trai al unei populaţii deja sărăcite, notează Balkan Insight.

Banca centrală a Moldovei şi-a revizuit recent în creştere proiecţia de inflaţie pe 2022 la 29,5% de la 27,3%, estimare din mai, din cauza impactului economic al războiului din Ucraina, potrivit Seenews.

În perioada următoare, traiectoria ascendentă a ratei anuale a inflaţiei se va menţine în contextul scumpirii alimentelor, altor materii prime şi energiei pe piaţa regională.

Preţurile de consum din Moldova au atins un nou maxim pe 23 de ani, de 31,83% anual în iunie, comparativ cu un avans de 29,05% în mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici