Invazia Rusiei în Ucraina face ca arsenalul nuclear global să crească pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece

  • Este de aşteptat ca arsenalul nuclear global să crească în următorii ani pentru prima dată de la Războiul Rece, în timp ce riscul ca aceste arme să fie folosite este cel mai mare din ultimele decenii, a declarat luni un important grup de reflecţie privind conflictele şi armamentul.
  • Invazia Rusiei în Ucraina şi sprijinul acordat de Occident Kievului au sporit tensiunile între statele care deţin arme nucleare din lume, a declarat think-tank-ul Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) într-un nou set de cercetări.
642 afișări
Imaginea articolului Invazia Rusiei în Ucraina face ca arsenalul nuclear global să crească pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece

În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut uşor între ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, SIPRI a declarat că, dacă puterile nucleare nu iau măsuri imediate, stocurile globale de focoase ar putea începe în curând să crească pentru prima dată în ultimele decenii, scrie Reuters.

"Toate statele înarmate nuclear îşi măresc sau îşi modernizează arsenalele şi majoritatea îşi ascut retorica nucleară şi rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare", a declarat Wilfred Wan, directorul Programului pentru arme de distrugere în masă al SIPRI, în anuarul din 2022 al think-tank-ului.

"Aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare".

La trei zile după invazia Moscovei în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte o "operaţiune militară specială", preşedintele Vladimir Putin a pus arsenalul nuclear "de descurajare" să fie pus în stare de alertă ridicată.

El a avertizat, de asemenea, asupra unor consecinţe care vor fi "cum nu aţi mai văzut în întreaga voastră istorie" pentru ţările care ar sta în calea Rusiei.

Rusia deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase nucleare, cu aproximativ 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două ţări deţin mai mult de 90% din focoasele nucleare din lume, deşi SIPRI a declarat că China se află în plină expansiune cu un număr estimat de peste 300 de noi focoase nucleare.

SIPRI a precizat că numărul global de focoase nucleare a scăzut la 12.705 în ianuarie 2022, de la 13.080 în ianuarie 2021. Se estimează că 3.732 de focoase au fost desfăşurate cu rachete şi avioane, iar aproximativ 2.000 - aproape toate aparţinând Rusiei sau Statelor Unite - au fost menţinute într-o stare de pregătire ridicată.

"Relaţiile dintre marile puteri ale lumii s-au deteriorat şi mai mult într-un moment în care omenirea şi planeta se confruntă cu o serie de provocări comune profunde şi presante care pot fi abordate doar prin cooperare internaţională", a declarat preşedintele consiliului de administraţie al SIPRI şi fostul premier suedez Stefan Lofven.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici