Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi pe 27 aprilie 2014

Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, două dintre cele mai importante personalităţi ale Bisericii catolice, vor fi canonizaţi în data de 27 aprilie 2014, în cadrul unei ceremonii unice, care va fi organizată la Vatican.

512 afișări
Imaginea articolului Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi pe 27 aprilie 2014

Ioan Paul al II-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut, vineri, de papa Francisc, în timpul unui consistoriu. În faţa cardinalilor, Papa Francisc a confirmat că aceste două figuri importante ale Bisericii catolice, Karol Wojtyla (papă între 1978 - 2005) şi Angelo Giuseppe Roncalli (papă între 1958 - 1963), vor fi declaraţi sfinţi.

Data acestei duble canonizări era deja vehiculată în presa italiană deja de câteva săptămâni. Pe 27 aprilie 2014 va fi celebrată Duminica Mizericordiei Divine, o sărbătoare special creată de Ioan Paul al II-lea.

La această ceremonie care va avea loc în Piaţa Sf. Petru sunt aşteptate mii de persoane, mai ales din Italia şi Polonia.

Ioan Paul al II-lea, primul papă polonez din istorie, care s-a bucurat de o popularitate uriaşă în cele peste o sută de ţări în care a purtat cuvântul lui Dumnezeu, va fi canonizat într-un timp record, la doar nouă ani după moarte. Benedict al XVI-lea a decis să facă o excepţie de la intervalul obligatoriu de cinci ani între beatificare şi canonizare (Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în mai 2011) pentru a deschide dosarul de sanctificare a predecesorului său.

Papa Francisc a adus o inovaţie pentru canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, fără să aştepte atribuirea unui miracol realizat de acesta. Ioan al XXIII-lea a inaugurat Marele Conciliu ecumenic Vatican II (1962 - 1965), care şi-a propus să deschidă Biserica spre lume. Imaginea pe care a lăsat-o posterităţii este aceea a unui pastor apropiat de oameni, simplu şi cu simţul umorului, asemănător oarecum cu papa Francisc.

Dubla canonizare a celor doi foşti pontifi exprimă voinţa papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale catolicismului şi de a evita apariţia în rândul credincioşilor a unui veritabil cult al personalităţii pentru Ioan Paul al II-lea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici