Israelul a adoptat o lege controversată prin care se defineşte "statul-naţiune al evreilor"

Israelul a adoptat joi legea privind definirea sa drept "stat-naţiune al evreilor", conform căreia doar aceştia deţin dreptul de autodeterminare în cadrul ţării, relatează site-ul cotidianului The Guardian şi postul CNN.

1809 afișări
Imaginea articolului Israelul a adoptat o lege controversată prin care se defineşte "statul-naţiune al evreilor"

Israelul a adoptat o lege controversată prin care se defineşte "statul-naţiune al evreilor"

Proiectul de lege a fost aprobat în Parlamentul israelian cu 62 de voturi "pentru", 55 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, în urma unor dezbateri care au durat câteva luni.

Legea, care prevede că limba ebraică este limba oficială a Israelului, descrie statul israelian ca fiind "căminul istoric al evreilor, aceştia având exclusiv dreptul de autordeterminare".

Deşi legea este mai mult simbolică, oponenţii susţin că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa balanţei între majoritatea formată din evrei şi minoritatea arabă, care reprezintă aproape 21% din totalul populaţiei.

"Acesta este un moment decisiv în analele Zionismului şi în istoria statului Israel. Am definit limba noastră, imnul nostru, steagul nostru. Am decis că Israelul este statul-naţiune al evreilor", a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Cu toate acestea, noua lege nu menţionează egalitatea şi drepturile minorităţilor, ambele fiind prezente în Declaraţia de Independenţă a Israelului, semnată în 1948, care prevede că statul israelian "va asigura egalitatea completă a drepturilor sociale şi politice a tuturor cetăţenilor, indiferent de religie, etnie sau sex".

"Vom continua să asigurăm drepturile civile în democraţia Israelului, dar şi majoritatea are drepturi, iar majoritatea decide. O majoritate absolută vrea să asigure caracterul statului pentru generaţiile următoare", a adăugat premierul israelian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici