Boris Johnson propune noi negocieri cu privire la Acordul nuclear cu Iranul

Premierul britanic Boris Johnson propune noi negocieri pe lângă Acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale după atacurile asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, venind în sprijinul solicitărilor SUA pentru o înţelegere mai dură cu Teheranul, potrivit Reuters.

717 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson propune noi negocieri cu privire la Acordul nuclear cu Iranul

Johnson propune noi negocieri cu privire la Acordul nuclear cu Iranul

„Cum răspundem la ceea ce în mod clar au făcut iranienii? Ceea ce face Marea Britanie este să încerce să adune oamenii şi să elimine tensiunile”, a declarat Johnson pentru Sky News în timp ce liderii mondiali se strângeau pentru a participa la Adunarea Generală ONU de la New York.

„Indiferent de obiecţiile pe care le aveţi cu privire la vechea înţelegere nucleară cu Iranul, este momentul să mergem înainte şi să facem un nou pact”, a adăugat Johnson.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a lămurit ulterior că Johnson încă mai susţine pactul din 2015 şi a vrut să găsească o modalitate de a determina Teheranul să respecte prevederile tratatului.

Liderii europeni au depus eforturi pentru atenua tensiunile dintre Teheran şi Washington, după ce preşedintele american Donald Trump a retras în urmă cu mai bine de un an SUA dintr-un acord care îi asigură accesul Iranului la comerţul mondial în schimbul limitărilor programului său nuclear.

Statele Unite au reimpus sancţiuni Iranului anul trecut şi le-au înăsprit brusc anul acesta. Iranul a răspuns încălcând unele dintre limitele materialelor nucleare din acord şi a stabilit un termen limită pentru luna octombrie pentru a-şi continua reducerea angajamentelor nucleare, cu excepţia cazului în care europenii îşi păstrează promisiunile de a salva pactul.

Puterile europene care fac parte din Acord - Franţa, Marea Britanie şi Germania - au rămas până acum unite, în ciuda presiunilor venite de la Washington. Dar un atac asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită din 14 septembrie, pentru care Riyadul şi Washingtonul au dat vina pe Iran, testează această unitate. Iranul neagă responsabilitatea pentru atacul asupra rafinăriilor de petrol din Arabia Saudită.

Mişcarea Houthi din Yemen, care se luptă cu o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită care include Emiratele Arabe Unite, şi-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici