Josep Borrell vrea noi stocuri de armament pentru UE, în contextul aprovizionării Ucrainei

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi la Praga pentru o reuniune informală a Consiliului UE, au dezbătut modalităţi de accelerare a producţiei de armament, în condiţiile scăderii stocurilor din cauza aprovizionării Ucrainei.

233 afișări
Imaginea articolului Josep Borrell vrea noi stocuri de armament pentru UE, în contextul aprovizionării Ucrainei
 
"Epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei, încât trebuie să reumplem stocurile", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de agenţia The Associated Press.
 
Borrell prezidează reuniunea informală a miniştrilor de Externe şi ai Apărării, care are rolul identificării celor mai bune modalităţi de gestionare a resurselor militare şi de a stimula achiziţiile de armament şi muniţie, inclusiv sisteme antiaeriene, de care Ucraina are nevoie în continuare.
 
Reuniunea va analiza şi rolul pe care Uniunea Europeană l-ar putea juca în instruirea militarilor ucraineni. Mai multe ţări UE oferă deja instruire militarilor ucraineni prin acorduri bilaterale, dar unii politicieni vor un efort comun al Uniunii Europene.
 
"Ar fi bine să creăm o bază mai structurată şi să ne asigurăm că Uniunea Europeană acţionează în mod structurat şi organizat pentru o anumită perioadă", a declarat ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney.
 
Însă alte ţări sunt reticente. "Poate că nu este cea mai rapidă modalitate. Nu sunt atât de convins", a afirmat ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch. Nici Austria nu este încântată de idee, iar ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a exprimat disponibilitatea participării la o misiune UE, dar a cerut ca aceasta să fie "practică".
 
Întrebat marţi dimineaţă dacă România şi Polonia au oferit răspunsuri că sunt de acord cu misiunea de antrenare a militarilor ucraineni, Borrell a răspuns, conform Serviciului European de Acţiune Externă: "Numeroase state vor avea idei diferite, dar ideea misiunii de antrenament este una veche. Am discutat despre acest lucru chiar şi înainte de începerea războiului. Deci, statele membre au pus pe masă această idee. Este momentul să acţionăm, este momentul să luăm decizii".
 
Întrebat ce fel de antrenament vor furniza ţările europene, Borrell a răsşuns: "Vă puteţi imagina ce fel de antrenament, au nevoie de tot". Borrell nu crede că misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni va conduce la escaladarea conflictului, deşi admite că "Rusia nu va fi fericită". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici