Jurnalistă olandeză, reţinută în Turcia pentru "propagandă teroristă". Ea a fost eliberată după ce a fost interogată de poliţia antiteroristă

O jurnalistă olandeză rezidentă la Diyarbakir, principalul oraş cu populaţie majoritar kurdă din sud-estul Turciei, a fost eliberată după ce a fost reţinută marţi - trei ore - de către poliţie pentru postarea unor mesaje asimilate "propagandei în favoarea unei organizaţii teroriste".

276 afișări
Imaginea articolului Jurnalistă olandeză, reţinută în Turcia pentru "propagandă teroristă". Ea a fost eliberată după ce a fost interogată de poliţia antiteroristă

Fréderike Geerdink (Imagine: Facebook)

Arestată marţi după-amiaza la domiciliu, care a fost percheziţionat, Frederike Geerdink a anunţat că a fost eliberată după ce a fost interogată la cartierul general al poliţiei antiteroriste, la Diyarbakir.

"Din nou liberă. Secţia antiteroristă mă aduce acasă acum", a scris ea într-un mesaj postat pe Twitter.

Tot Geerdink a anunţat, pe reţele de socializare, că a fost arestată. "Poliţia antiteroristă turcă tocmai îmi percheziţionează domiciliul - o echipă de opt persoane. Acum ei mă duc la post. Acuzaţia: «propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste»", a scris ea.

Reprezentantul Reporters sans frontières (RSF) în Turcia Erol Onderoglu a confirmat scurta reţinere a jurnalistei.

"Ea a fost asistată de către un avocat şi a fost interogată pentru o serie de mesaje postate pe Twitter, considerate propagandă pentru PKK", a declarat el pentru AFP.

Considerată o organizaţie teroristă, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) conduce din 1984 o rebeliune contra armatei turce, care s-a soldat cu peste 40.000 de morţi.

O jurnalistă independentă, Frederike Geerdink trăieşte în Turcia din 2006 şi trimite corespondenţă mai multor publicaţii olandeze şi internaţionale.

Specializată în probleme legate de minoritatea kurdă, ea a scris anul trecut o carte despre atacul sângeros comis pe 28 decembrie 2012 de către armata turcă asupra unei coloane de contrabandişti kurzi luaţi drept rebeli PKK, în apropiere de satul Uludere (Roboski, în kurdă), la frontiera cu Irakul. Operaţiunea s-a soldat cu uciderea a 34 de civili.

Arestarea jurnalistei olandeze a fost operată în timp ce preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan repeta marţi, într-un discurs susţinut în faţa ambsadorilor Turciei, că "presa din Turcia (este) mai liberă decât oriunde altundeva în lume".

Erdogan a lansat această formulă în urmă cu două săptămâni, ca răspuns la critici provocate de arestarea a doi conducători ai unor publicaţii apropiate organizaţiei fostului său aliat, imamul Fethullah Gülen, acuzat de "complot" împotriva regimului.

Aflat în vizită la Ankara, ministrul olandez de Externe Bert Koenders s-a declarat "şocat" de arestarea cetăţenei olandeze şi a spus că va "evoca persoanl problema" cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu.

Turcia este criticată în mod regulat de către ONG-uri de apărarea drepturilor jurnaliştilor pentru atingerile aduse presei, în pofida faptului că o lege adoptată recent a permis eliberarea a numeroşi jurnalişti turci deţinuţi pentru legăturile pe care le au cu cauza kurdă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici