Jurnalul de luptă a lui Che Guevara, publicat la Havana

Văduva, fiica cea mare şi câţiva prieteni ai celui care a fost Ernesto "Che" Guevara au prezentat marţi cu ocazia împlinirii a 83 de ani de la naşterea acestuia jurnalul de luptă pe care revoluţionarul sud-american l-a ţinut în munţii Sierra Maestra, înainte de Revoluţia cubaneză din 1959.

459 afișări
Imaginea articolului Jurnalul de luptă a lui Che Guevara, publicat la Havana

Jurnalul de luptă a lui Che Guevara, publicat la Havana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul ce nu a fost niciodată publicat, intitulat "Diary of a Combatant", începe cu sosirea în Cuba a iahtului Granma, pe 2 decembrie 1956, având la bord 82 de revoluţionari, şi se încheie cu bătălia decisivă de la Santa Clara, o localitate aflată de 280 de kilometri de Havana, la sfârşitul anului 1958.

Cartea a fost publicată de editura australiană Ocean Press/Ocean Sur şi a fost pregătită în colaborare cu Centrul de Studii Che Guevara, a cărui activitate este coordonată de văduva revoluţionarului, Aleida March.

"Îl publicăm pe Che prin vorbele lui Che. Toate cărţile pe care le-am publicat până acum au la bază documentele lui Che, deci nimic nu este deformat", a declarat Aleida March, în vârstă de 75 de ani, însoţită la eveniment de fiica ei, Aleida Guevara, în vârstă de 50 de ani.

Centrul de Studii Che Guevara va publica în luna decembrie "gândirea filosofică", o culegere de texte scrise timp de 17 ani de fostul luptător de gherilă pentru a alcătui un dicţionar filosofic.

Până în zilele noastre, cel mai cunoscut jurnal al lui Che este acela în care el povesteşte campania din Bolivia, ţara în care a fost executat pe 9 octombrie 1967, de un militar bolivian, la o zi după ce a fost arestat.

Născut la Rosario, în Argentina, pe 14 iunie 1928, Che Guevara l-a cunoscut pe Fidel Castro în Mexic, în 1956, şi a făcut parte din echipajul iahtului Granma, plecat din Mexic spre Cuba, pentru a declanşa o revoluţie.

Che a fost primul din acel grup ce a fost promovat la rangul de comandant de Fidel Castro, iar apoi a ocupat în guvernul acestuia posturile de ministru al Industriei şi preşedinte al Băncii Naţionale.

În 1960, Che Guevara a publicat un manual, "Războiul de gherilă", iar în 1963, "Pasaje ale războiului revoluţionar", un volum despre experienţa lui din munţii Sierra Maestra.

În 1965, el a părăsit Cuba pentru a locui pentru o vreme în Congoul belgian, iar apoi a revenit în Cuba, înainte de a pleca în Bolivia. Che Guevara a fost înmormântat în Cuba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici