Kim Jong-un în Rusia | Povestea trenului blindat al dictatorului. Ce spun serviciile secrete americane despre luxul în care călătoreşte liderul de la Phenian | FOTO, VIDEO

Preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, a ajuns miercuri în Rusia, pentru întâlnirea programată joi cu preşedintele Vladimir Putin la Vladivostok. Dictatorul de la Phenian a călătorit până la staţia Hasan, aflată în estul regiunii Primorsky, cu celebrul său tren blindat compus din 21 de vagoane.

14080 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un în Rusia | Povestea trenului blindat al dictatorului. Ce spun serviciile secrete americane despre luxul în care călătoreşte liderul de la Phenian | FOTO, VIDEO

Povestea trenului blindat al dictatorului Kim Jong-un. Ce spun serviciile secrete americane despre luxul în care călătoreşte liderul de la Phenian | FOTO, VIDEO

Liderul de la Phenian a fost întâmpinat în gară cu flori, precum şi cu obiceiul vechi de ospitalitate din spaţiul estic de a servi oaspeţii cu pâine şi sare. 

Odată ajuns, Kim Jong-un şi-a întârziat coborârea din tren. Televiziunile au surprins momentul în care doi subordonaţi din staff-ul liderului nord-coreean aşteptau confuzi, ţinând în braţe o platformă pentru coborâre.

 

 

O altă pată de culoare în atmosfera din gară a fost şi covorul roşu de pe peron. AFP a postat pe Twitter mai multe imagini în care angajaţii gării fixează carpeta ceremonială în betonul peronului, covorul revărsându-se însă peste margine din cauza lungimii.

 

 

Un cadru surprins de RT îi arată pe alţi doi membri din personalul trenului care, purtând mănuşi albe, şterg vizibil agitaţi geamurile vagonului în care se află Kim Jong-un, în timp ce garnitura încă înaintează spre destinaţie.

Despre trenul prezidenţial al lui Kim Jong-un a circulat de-a lungul anilor în presa internaţională o veritabilă mitologie. Majoritatea informaţiilor legate de garnitura feroviară au fost scoase la iveală de rapoartele serviciilor secrete americane, potrivit The New York Times.

Trenul este la fel de bătrân precum însăşi dinastia dictatorială de la Phenian, fiind folosit prima dată de bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il-sung.

Ori de câte ori liderul de la Phenian părăseşte Coreea de Nord la bordul trenului, regimul de securitate este trecut pe modul de convoi. Garnitura prezidenţială este escortată de încă două trenuri: un tren este poziţionat în faţa locomotivei, iar în ariergardă se află un alt tren care transportă gărzile de corp ale dictatorului şi proviziile.

Trenul este însoţit şi de avioane militare

Greutatea blindajului face ca trenul să se deplaseze cu o viteză relativ mică. Însă nu doar din acest motiv călătoriile externe ale preşedintelui nord-coreean durează de obicei mult timp, ci şi din cauza procedurilor de securitate.

De exemplu, în vremea dictaturii lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean, în trenul care conducea convoiul se aflau peste 100 de ofiţeri de securitate care coborau în fiecare gară şi cercetau amănunţit împrejurimile, pentru a se asigura că şeful statului nu era expus la vreun pericol, cum ar fi un atac militar.

Potrivit altor mărturii ale agenţilor americani, trenul este monitorizat şi de o escadrilă de avioane militare.

Izolaţionismul mediatic al regimului de la Phenian este arhicunoscut, însă ocazional aparatul de propagandă al lui Kim Jong-un a mai oferit publicităţii instantanee foto care surprind luxul din interiorul vagoanelor.

O înregistrare video din 2015 ne oferă o imagine a design-ului din lemn de mahon dintr-un vagon-restaurant în care Kim Jong-un savurează delicatesele unei cine îmbelşugate alături de alţi demnitari nord-coreeni. The New York Times scrie că în meniul lui Kim Jong-un se distinge o predilecţie pentru gastronomia rusească şi cea niponă, în timp ce vinoteca expune o colecţie impresionantă de vinuri de Burgundia.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici