Yair Lapid, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Relaţia Israel-România,"parteneriat real într-o situaţie de urgenţă"

Relaţiile dintre Israel şi România, care sunt oricum "bune" în perioade normale, s-au consolidat şi au devenit "un parteneriat real într-o situaţie de urgenţă", a afirmat duminică ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, după întâlnirea pe care a avut-o la Bucureşti cu premierul Nicolae Ciucă.

1093 afișări
Imaginea articolului Yair Lapid, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Relaţia Israel-România,"parteneriat real într-o situaţie de urgenţă"

Lapid, după întâlnirea cu Ciucă: Relaţia Israel-România,"parteneriat real într-o situaţie de urgenţă"

"Tocmai am avut o întâlnire cu premierul român, Nicolae Ciucă, pe tema situaţiei din Ucraina şi a impactului asupra României. Am discutat despre situaţia refugiaţilor la frontiere, precum şi despre asistenţa umanitară oferită de Israel şi de România", a declarat Yair Lapid, într-un mesaj postat pe Twitter.

"I-am mulţumit premierului Nocolae Ciucă pentru asistenţa României şi pentru cooperarea strânsă cu personalul Ministerului israelian de Externe prezent în România. Relaţiile noastre, care sunt bune în perioade de rutină, s-au consolidat într-un parteneriat real într-o situaţie de urgenţă", a subliniat Yair Lapid.

Anterior, cu ocazia întâlnirii cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Yair Lapid a mulţumit României pentru asistenţa oferită refugiaţilor din Ucraina, în special celor de etnie evreiască, şi a salutat "prietenia îndelungată" israeliano-română.

Yair Lapid a criticat, în cursul vizitei la Bucureşti, intervenţia militară rusă "nejustificată" în Ucraina şi a reiterat apelul adresat Administraţiei Vladimir Putin de a soluţiona conflictul prin negocieri. "Apelăm la Rusia să înceteze confruntările şi să soluţioneze acest conflict prin negocieri. Noi vom face tot posibilul pentru a obţine o soluţie de pace. Lucrăm împreună cu aliaţii noştri, cu Statele Unite, cu partenerii europeni, pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil", a afirmat Yair Lapid.

Guvernul israelian este implicat activ în eforturile diplomatice pentru oprirea conflictului militar din Ucraina. În ultima săptămână, premierul Naftali Bennett a avut o serie de contacte diplomatice cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, în scopul opririi confruntărilor militare în Ucraina.

Volodimir Zelenski a discutat din nou, sâmbătă seară, cu Naftali Bennett despre un posibil summit la Ierusalim cu Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că preşedintele Rusiei analizează propunerea, deşi este "prematur" să fie analizate şansele organizării unei astfel de reuniuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici