Libertatea presei este în declin în China. Jurnaliştii se confruntă cu agresiuni sau condamnări

  • Libertatea presei în China este în declin cu o "viteză ameţitoare", potrivit unui raport realizat de un grup care reprezintă jurnaliştii străini din această ţară.
  • Raportul realizat de Clubul Corespondenţilor Străini (FCC) din China afirmă că jurnaliştii din această ţară se confruntă cu agresiuni fizice, piraterie informatică, trolling online şi refuzul vizelor.
  • Jurnaliştii locali din China continentală şi Hong Kong sunt, de asemenea, ţinta unor atacuri.
437 afișări
Imaginea articolului Libertatea presei este în declin în China. Jurnaliştii se confruntă cu agresiuni sau condamnări

China a catalogat FCC drept o "organizaţie ilegală". Acest lucru are loc în momentul în care mass-media din întreaga lume îşi îndreaptă atenţia către Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, China aflându-se deja sub observaţie din cauza presupuselor abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang şi a represiunii din Hong Kong.

Raportul a constatat că jurnaliştii străini sunt hărţuiţi atât de grav de către stat încât o mână de corespondenţi au părăsit China continentală. Alţii au fost nevoiţi să elaboreze planuri de ieşire de urgenţă ca măsură de precauţie. Colegii chinezi ai reporterilor străini s-au confruntat, de asemenea, cu intimidări, autorităţile hărţuindu-le familiile, notează BBC.

Alţi reporteri, cum ar fi australianul Cheng Lei şi cetăţeanul chinez Haze Fan, au fost reţinuţi timp de peste un an, fiind acuzaţi că ar fi implicaţi în cazuri legate de securitatea statului.

Sursele jurnaliştilor au fost, de asemenea, hărţuite şi intimidate, multe dintre ele anulând în ultimul moment să dea declaraţii din cauza presiunii autorităţilor. "Una dintre sursele mele a fost reţinută şi condamnată la închisoare după ce mi-a transmis o captură de ecran. A fost o încercare profund traumatizantă şi nu am nicio idee când va ieşi", a declarat un jurnalist.

Autorităţile au folosit, de asemenea, pandemia ca o modalitate de a întârzia călătoriile de reportaj şi aprobările pentru noi vize de jurnalist, a precizat FCC. Acest lucru a lăsat birourile cu probleme de personal, afectând modul în care acestea au putut relata despre ţară.

În cazul reporterilor care au încercat să scrie despre Xinjiang, regiunea controversată în care locuiesc mulţi dintre uigurii din China, 88% dintre respondenţi au declarat că au fost urmăriţi. Guvernul chinez a fost acuzat de genocid împotriva uigurilor, lucru pe care îl neagă.

Un reporter a declarat că a fost abordat de bărbaţi în civil care l-au agresat fizic. "Atât eu cât şi cameramanul am fost loviţi în faţă şi ne-au confiscat o parte din echipament", a adăugat acesta.

China a ripostat la afirmaţiile anterioare ale FCC potrivit cărora jurnaliştii ar fi fost hărţuiţi, susţinând că grupul nu are simţul binelui şi al răului şi că îi lipsesc principiile. "Jurnaliştii străini din China ar trebui să se simtă norocoşi", a declarat anul trecut purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici