VIDEO Moment istoric. Jeff Bezos a ajuns în spaţiu. UPDATE: Misiunea s-a încheiat cu succes. Totul despre zborul Blue Origin

  • Lansarea New Shepard a fost un succes. Misiunea decurs fără incidente
  • Ziua evenimentului nu a fost aleasă întâmplător: pe 20 iulie, în urmă cu 52 de ani, omul ateriza pe Lună.
  • Jeff Bezos este, de fapt, primul care organizează un itinerariu în Spaţiu pentru pasagerii plătitori.
  • Lansarea se poate vedea pe live pe site-ul www.blueorigin.com.
7692 afișări
Imaginea articolului VIDEO Moment istoric. Jeff Bezos a ajuns în spaţiu. UPDATE: Misiunea s-a încheiat cu succes. Totul despre zborul Blue Origin

Sursa foto: BlueOrigin

Vehiculul spaţial New Shepard a aterizat cu bine, la circa 10 minute după decolare. La circa un sfert de oră după aterizare, miliardarul şi echipajul care l-a însoţit au ieşit din capsulă.

LIVE Zborul istoric

Update: Vehiculul New Shepard a decolat

Compania Blue Origin a lui Jeff Bezos, cel mai bogat om al lumii, a lansat marţi prima sa misiune cu echipaj, în scop turistic. Vehiculul New Shepard, care a decolat de la Launch Site One din Texas, efectuează un zbor de 11 minute, urmând să ajungă la 105 kilometri înălţime.

Echipajul capsulei este format din patru persoane. Pe lângă fratele lui Jeff Bezos, Mark, în capsula New Shepard se vor afla Wally Funk, prima femeie inspector al Agenţiei Federale Aeriene, acum o „tânără pensionară” de 82 de ani şi Oliver Daemen, cel mai tânăr om care va zbura în spaţiu. Acesta are 18 ani şi a obţinut locul alături de Bezos în urma retragerii misterioase a câştigătorului licitaţiei pentru un loc în rachetă.

Miliardarul Richard Branson a devenit duminică, 11 iulie, primul turist în spaţiu. Aparatul de zbor Unity al companiei Virgin Galactic deţinută de Branson a reuşit să atingă altitudinea de 86 km.

Ştire iniţială

A început numărătoarea inversă pentru Jeff Bezos şi cei 3 colegi de zbor. După succesul misiunii lui Richard Branson, fondatorul Amazonului se pregăteşte pentru prima sa călătorie către stele.

O călătorie foarte scurtă - va dura doar câteva minute - dar care îl va duce dincolo de linia Kármán, graniţa care separă simbolic atmosfera Pământului de Spaţiu.

Lansarea New Shepard, racheta Blue Origin cu care va călători Bezos, este programată pentru ora 16.00 (în România), pe 20 iulie. În aceeaşi zi - aleasă nu întâmplător - omul a aterizat pe Lună, în urmă cu 52 de ani, în 1969.

Unde se poate vedea lansarea: Va exista un live stream pe site-ul Blue Origin: www.blueorigin.com. De asemenea, vor exista actualizări legate de lansare pe conturile de socializare Blue Origin, inclusiv pe Twitter: @blueorigin.

Iată toate detaliile acestei misiuni, prima care a inclus un echipaj la bordul companiei aerospaţiale Bezos. Este prima călătorie ”turistică” în Spaţiu, care va duce un miliardar şi alţi 3 pasageri non-astronauţi dincolo de 100 de kilometri de la suprafaţa pământului.

Cel mai tânăr pasager este olandezul Oliver Daemen, care are doar 18 ani şi căruia tatăl său, un om de afaceri, i-a cumpărat biletul cu câteva zeci de milioane de euro.

Pionieri în turismul spaţial

În ciuda experimentelor anterioare, Bezos este de fapt primul care organizează un itinerariu în Spaţiu pentru pasagerii plătitori.

Dacă în 2001 miliardarul Dennis Tito se aventurase la Staţia Spaţială Internaţională împreună cu un echipaj specializat - cel al navei spaţiale ruseşti Suyouz - şi dacă în urmă cu câteva zile Virgin Galactic i-a adus cu succes pe Richard Branson şi alţi 5 oameni la graniţa dintre Pământ, atmosferă şi Spaţiu (un zbor suborbitar), Jeff Bezos se va putea lăuda în câteva ore cu primatul inaugurării erei turismului spaţial.

Scopul său este să depăşească această graniţă, să experimenteze absenţa gravitaţiei şi apoi să aterizeze uşor pe solul pământului. Şi să aducă acolo un grup de oameni „obişnuiţi”, fără niciun fel de pregătire.

Turismul spaţial este, de asemenea, şi proiectul Virgin Galactic al lui Richard Branson (vânzările sunt deja deschise pe site pentru a participa la viitoarele misiuni), precum şi în planurile Space X, compania lui Elon Musk, al cărei prim  zbor-„vacanţă” în Spaţiu (este programat pentru final al anului.

Trebuie spus că duelul dintre cei trei miliardari pionieri ai zborurilor galactice este destul de prietenoasă. Dacă Bezos l-a felicitat pe Branson chiar după aterizare, Musk a anunţat că a cumpărat deja un bilet la următorul zbor Virgin Galactic.

Călătoria va dura 11 minute

Să revenim la misiunea lui Bezos. Numele ambarcaţiunii pe care va călători este New Shepard, la fel ca Alan Shepard, primul american care a intrat în Spaţiu, în 1961.

După cum explică site-ul Blue Origin, este un sistem de rachete suborbital reutilizabil, creat pentru a transporta un grup de oameni dincolo de linia Kármán, deci la o altitudine de peste 100 de kilometri.

Începând cu ora 14.00, Blue Origin va transmite evenimentul în direct. Decolarea este programată două ore mai apoi, din vestul Texasului.

Noul Shepard are o înălţime de 18 metri şi este echipat cu un motor numit BE-3 care îi permite să accelereze în Spaţiu de până la patru ori viteza sunetului (Mach 4), precum şi să revină la bază, încetineşte până la 8 kilometri pe ora.

Pasagerii - maxim 6 - vor fi la bordul unei capsule echipate cu ferestre mari pentru a se bucura de vedere. Odată ce ajunge la linia lui Kármán, racheta se va desprinde de capsulă şi se va întoarce la sol.

Nava spaţială - complet autonomă - va continua călătoria până la atingerea a 106 kilometri de altitudine (Branson a atins 86). Cei aflaţi la bord în acest moment vor putea experimenta absenţa gravitaţiei. Apoi, va începe coborârea uşoară spre suprafaţă şi, în cele din urmă, aterizarea datorită unui sistem cu paraşută. În total, durata experienţei este de 11 minute.

Primul zbor al Blue Origin cu oameni la bord

Va fi prima călătorie a Blue Origin cu oameni la bord. Compania a efectuat deja 15 zboruri de testare de succes, transportând obiecte sau manechine. Racheta care va fi folosită pe 20 iulie a zburat deja de două ori. Capsulele sunt, de asemenea, reciclate. În concurenţă acerbă cu Space X şi Virgin Galactic, Bezos a decis să-şi dezvăluie planurile doar la începutul lunii iulie, după ce ultimul zbor de testare a avut loc în aprilie.

”Repetiţia generală” s-a încheiat, astăzi se turează motoarele şi se zboară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici