LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 343. Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari / Franţa va furniza mai multe sisteme radar, rachete şi artilerie Ucrainei / Continuă bombardamentele

  • Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Franţa a promis Ucrainei 12 obuziere autopropulsate CAESAR suplimentare.
  • Sursă ucraineană: oraşul Bakhmut a fost transformat într-o „ruină totală".
  • Medvedev: Sancţiunile occidentale au eşuat lamentabil.
10167 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 343. Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari / Franţa va furniza mai multe sisteme radar, rachete şi artilerie Ucrainei / Continuă bombardamentele

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 343. Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari / Franţa va furniza mai multe sisteme radar, rachete şi artilerie Ucrainei / Continuă bombardamentele

UPDATE 22:10 Letonia promite să boicoteze Jocurile Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiţie 

După Ucraina, Letonia anunţă că ar putea lipsi de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Anunţul vine în contextul în care CIO ia în considerare participarea Rusiei ca neutră la JO 2024.  
 

UPDATE 20:30 Ucraina cere Franţei asistenţă militară urgentă / Rusia critică abordarea lui Macron 

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a cerut miercuri preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, să furnizeze rapid Ucrainei armament suplimentar pentru facilitarea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, dar Rusia a criticat abordarea liderului de la Paris. 
 
Oleksii Reznikov a anunţat că a avut o conversaţie "foarte directă şi productivă" cu preşedintele Emmanuel Macron despre "nevoile operaţionale urgente de autoapărare faţă de agresorul rus", potrivit unui mesaj prin Twitter citat de postul de televiziune CNN.
 
Ministrul ucrainean al Apărării i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru "conducerea exercitată şi pentru susţinerea fermă" acordată Ucrainei.
 
Luni, Franţa a anunţat că va colabora cu Australia într-un proiect care prevede fabricarea a mii de obuze de artilerie care să fie oferite Ucrainei. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că teoretic nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.
 
Însă Ministerul rus de Externe a criticat miercuri atitudinea preşedintelui Franţei. "Este o abordare absurdă. Oare preşedintele Franţei crede cu adevărat că livrările de armament greu şi de avioane regimului de la Kiev nu vor conduce la o escaladare a situaţiei?!", a comentat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. 
 

UPDATE 18:00 Poliţia ucraineană a salvat o fetiţă de 6 ani din asediul de la Bahmut  

 
Poliţia ucraineană a organizat săptămâna aceasta o misiune de salvare riscantă în oraşul asediat Bahmut pentru a salva o fetiţă de 6 ani care fusese separată de mama ei însărcinată.

UPDATE 17:00 Preşedintele Austriei este la Kiev, pentru a reafirma solidaritatea cu Ucraina 

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, efectuează, miercuri, o vizită neanunţată la Kiev, pentru a reafirma solidaritatea cu Ucraina în contextul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse. 
 
Alexander Van der Bellen se va întâlni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
 
"Suntem solidari cu poporul Ucrainei. Vom contiua să susţinem Ucraina prin asistenţă financiară şi umanitară", a declarat preşedintele Austriei, într-un mesaj postat pe Twitter.
 
"Austria este o naţiune neutră. Dar neutralitatea militară nu înseamnă neutralitate în privinţa valorilor. Nu vom fi niciodată indiferenţi când un stat european invadează alt stat", a subliniat Alexander Van der Bellen. 
 

UPDATE 16:00 Rusia acuză Statele Unite de distrugerea sistemului de inspecţii la bazele nucleare

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, miercuri, Washingtonul de distrugerea cadrului de efectuare a inspecţiilor reciproce la bazele nucleare stabilit prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), după ce Statele Unite au criticat atitudinea Moscovei.

UPDATE 15:00 Duda: Biden ar putea vizita Europa Centrală în februarie

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că omologul său american Joe Biden va vizita probabil Europa Centrală în februarie, în contextul în care războiul din Ucraina se apropie de împlinirea unui an.

"Cel mai probabil, preşedintele va veni în partea noastră de Europă în februarie", a declarat Duda în timpul unei conferinţe de presă la Riga, în Estonia.

"Partea noastră din Europa înseamnă Europa Centrală... aceasta este o zonă care se întinde din România până în Estonia. Este foarte dificil pentru noi să răspundem în detaliu unde va veni preşedintele, nu avem astfel de informaţii", a adăugat el.

UPDATE 13:30 Rachetele americane duc la escaladarea conflictului

Kremlinul a declarat miercuri că rachetele cu rază mai lungă de acţiune, care ar fi incluse într-un pachet de ajutor militar pe care SUA îl va acorda Ucrainei, ar duce la escaladarea conflictului, dar nu la schimbarea cursului acestuia.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, reporterilor că nu există planuri ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să poarte discuţii cu omologul său american, Joe Biden.

UPDATE 13:00 Vicepreşedintele Parlamentului german este la Kiev

Vicepreşedinta Bundestagului, a sosit la Kiev, a anunţat aceasta pe Twitter.

"Kiev. Am ajuns astăzi aici cu trenul de noapte", a declarat Katrin Goering-Eckardt. "Ucrainenii îşi apără ţara şi libertatea noastră comună. Le admir curajul. În următoarele zile, aş vrea să îmi fac o imagine a reconstrucţiei, a situaţiei umanitare şi a vieţii dificile de zi cu zi de pe teren".

Călătoria lui Goering-Eckardt are loc după ce Germania a confirmat săptămâna trecută că va trimite în Ucraina un contingent de tancuri Leopard 2, care a fost solicitat de mult timp, într-un semn major de sprijin pentru Kiev.

UPDATE 12:00 Noul preşedinte al Cehiei susţine că Ucraina merită să adere la NATO

Preşedintele ales al Cehiei este un general NATO în retragere. El a spus pentru BBC că Ucraina ar fi „pregătită din punct de vedere moral şi practic" să se alăture alianţei occidentale imediat ce conflictul se va încheia.

În primul interviu pentru presa internaţională după alegerea sa, Pavel a apărat cu tărie sprijinul militar occidental acordat Kievului, afirmând că nu ar trebui să existe „aproape nicio limită".

UPDATE 11:00 Spania intenţionează să trimită în primă fază cel mult şase tancuri

Autorităţile din Spania intenţionează să trimită între patru şi şase tancuri Leopard-2A4 de fabricaţie germană în Ucraina, a anunţat miercuri ziarul El Pais care citează surse guvernamentale.

Potrivit surselor, numărul final depinde de starea tancurilor şi de numărul ţărilor care vor accepta să furnizeze astfel de vehicule Ucrainei.

UPDATE 10:00 Herson, bombardat constant de armata rusă

Oraşul Herson din sudul Ucrainei rămâne cea mai „bombardată" zonă din afara regiunii Donbas din est, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.

Acesta a adăugat că este posibil ca trupele ruseşti să aibă „parţial ca scop să degradeze moralul civililor şi să descurajeze orice contraatac ucrainean peste râul Dnipro".

„În ultimele zile, unele dintre cele mai intense bombardamente din cadrul conflictului au avut loc probabil de-a lungul râului Dnipro, în sudul Ucrainei. Acest lucru a inclus bombardarea continuă a oraşului Herson de către Rusia, cu tiruri de artilerie din estul râului. La 29 ianuarie 2023, autorităţile locale au raportat încă trei civili ucişi în Herson, în timp ce două nave proprietate străină ancorate pe râu au fost avariate, provocând o scurgere de petrol. Herson rămâne oraşul ucrainean mare cel mai constant bombardat în afara Donbasului. Raţionamentul precis al Rusiei pentru a-şi cheltui aici stocurile de muniţie tensionate este neclar. Cu toate acestea, este probabil ca comandanţii să urmărească parţial să degradeze moralul civililor şi să descurajeze orice contraatac ucrainean peste râul Dnipro", au explicat oficialii britanici.

UPDATE 09:15 SUA pregătesc un pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari

Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, precum şi alte muniţii şi arme, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani informaţi în acest sens.

Ajutorul ar urma să fie anunţat chiar în această săptămână, au precizat oficialii. De asemenea, este de aşteptat să includă echipamente de sprijin pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, muniţii ghidate cu precizie şi arme antitanc Javelin, au adăugat aceştia.

Unul dintre oficiali a declarat că o parte din pachet, care se aşteaptă să fie de 1,725 miliarde de dolari, va proveni dintr-un fond cunoscut sub numele de Iniţiativa de asistenţă pentru securitatea Ucrainei (USAI), care permite administraţiei preşedintelui Joe Biden să obţină arme din industrie mai degrabă decât din stocurile de armament ale SUA.

UPDATE 08:30 Italia îşi va uni forţele cu Franţa pentru a furniza un sistem de apărare antiaeriană

Într-un interviu, ministrul apărării, Guido Crosetto, a declarat că Roma s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-şi consolida apărarea, potrivit Financial Times.

Kievul a cerut Italiei şi Franţei să îi furnizeze sistemul de apărare antirachetă SAMP-T pentru a ajuta la protejarea infrastructurilor critice şi a oraşelor împotriva barajului regulat de rachete ruseşti care lovesc Ucraina.

UPDATE 07:30 Zelenski semnalează "reforme" înaintea summitului UE de la Kiev

Volodimir Zelenski a spus marţi seară că administraţia sa plănuieşte să introducă schimbări ca parte a încercărilor de a continua negocierile neobişnuit de rapide şi complexe pentru a asigura aderarea la Uniunea Europeană. Ucraina poartă vineri discuţii cu oficialii UE.

"Ceea ce este foarte important este că pregătim noi reforme în Ucraina", a spus el. "Sunt reforme care, în multe aspecte, vor schimba realităţile sociale, juridice şi politice, făcându-le mai umane, mai transparente şi mai eficiente".

Polonia neagă că ar fi discutat despre livrarea de avioane F-16 către Ucraina

SUA sancţionează companii iraniene pentru furnizarea de drone către Rusia

 Marţi, SUA au sancţionat şapte entităţi iraniene care au fabricat drone pentru ca Rusia să atace Ucraina.
 
Printre entităţile sancţionate se numără Design and Manufacturing of Aircraft Engines, Islamic Revolutionary Guard Corps Aerospace Force, Islamic Revolutionary Guard Corps Research and Self-Sufficiency Jihad Organization, Oje Parvaz Mado Nafar Company, Paravar Pars Company, Qods Aviation Industry şi Shahed Aviation Industries.
 
Oricine face afaceri cu aceste entităţi trebuie să aibă licenţe speciale pentru a furniza bunuri şi tehnologii; licenţele pentru orice altceva decât furnizarea de alimente sau medicamente vor fi refuzate.
 
Pe parcursul invaziei, Rusia a început să coopereze mai strâns cu Iranul pentru a avea mai mult acces la dronele sale kamikaze, pe care le-a lansat împotriva Ucrainei. 
 
Printre modelele utilizate de Rusia se numără tipurile Shahed 136 şi 131. 
 
De asemenea, se pare că Rusia a încercat să obţină rachete de la Iran. 
 

Franţa va ajuta Ucraina să achiziţioneze sisteme radar Ground Master 200 pentru apărarea aeriană

Anunţul a fost făcut de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, omologului său ucrainean, Oleksiy Reznikov, în timpul unei întâlniri la Paris, la 31 ianuarie.
 
GM 200, un radar cu rază medie de acţiune produs de compania franceză Thales Group, poate furniza coordonatele ameninţărilor de lansare şi de impact de la mai multe ameninţări simultane.
 
Lecornu a mai spus că Franţa se va asigura că Ucraina va avea suficiente rachete sol-aer Crotale şi îi va furniza Ucrainei încă 12 obuziere autopropulsate Caesar. 

Medvedev: Sancţiunile occidentale au eşuat lamentabil

 
„Ţările inamice nu au curajul să admită că sancţiunile lor „infernale” au eşuat lamentabil”. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram, susţinând că „ca întotdeauna, americanii fac bani cu o Europă umilită” care „rezistă şi pierde bani”.
 
 Şeful serviciului de informaţii al apărării, Kyrylo Budanov: Aproximativ 326.000 de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina
0 Moscova: întâlnire privind controlul armelor cu ambasadorul SUA
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şi ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, au discutat despre problemele legate de controlul armelor, în timpul unei întâlniri de astăzi, a informat Ministerul de Externe al Rusiei şi agenţia Tass. Cei doi diplomaţi „au discutat câteva probleme urgente privind controlul armelor”, precizează agenţia rusă.
 

Stoltenberg: Războiul, azi în Europa, mâine poate în Asia

 
Apropierea dintre Rusia şi China „Beijing observă cu atenţie ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina şi acest lucru ar putea influenţa deciziile sale viitoare: ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia”, a declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul întâlnirii de presă cu premierul japonez Fumio Kishida. Japonia şi NATO sunt de acord că securitatea în zona transatlantică şi indo-pacifică este „interconectată” şi că războiul din Ucraina nu este o provocare „doar europeană”. „China nu este adversarul nostru, ci îşi agresează vecinii şi ameninţă Taiwanul, aşa că trebuie să înţelegem şi să facem faţă acestei provocări”, a adăugat el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici