Luare de ostatici la Sydney într-o cafenea. Ostaticii, eliberaţi după ce cafeneaua a fost luată cu asalt. Trei persoane au murit, inclusiv autorul luării de ostatici, şi şase au fost rănite - FOTO, VIDEO - Mediafax

Luare de ostatici la Sydney într-o cafenea. Ostaticii, eliberaţi după ce cafeneaua a fost luată cu asalt. Trei persoane au murit, inclusiv autorul luării de ostatici, şi şase au fost rănite - FOTO, VIDEO

Trei persoane au murit, iar şase au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de ordine la cafeneaua din Sydney unde era o luare de ostatici, printre persoanele decedate fiind şi presupusul autor al agresiunii, anunţă Poliţia australiană.

8529 afişări
Imaginea articolului Luare de ostatici la Sydney într-o cafenea. Ostaticii, eliberaţi după ce cafeneaua a fost luată cu asalt. Trei persoane au murit, inclusiv autorul luării de ostatici, şi şase au fost rănite - FOTO, VIDEO

Luare de ostatici la Sydney într-o cafenea, în a cărei fereastră a fost pus un steag islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 20:50 Trei morţi, inclusiv autorul luării de ostatici, şi şase răniţi, la Sydney

Autorul luării de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un cleric radical de origine iraniană supranumit "Şeicul Haron". Bărbatul de 50 de ani era cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi.

Doi ostatici au fost împuşcaţi mortal în operaţiunea forţelor de ordine. Alţi şase ostatici au fost răniţi.

 

În total, autorul agresiunii, care afişase un steag al grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Siria şi ceruse să discute cu premierul Australiei, luase 17 ostatici.

Autorităţile australiene continuă investigaţia pentru a stabili motivele luării de ostatici şi legăturile pe care le avea autorul agresiunii.

Unităţile de elită ale Poliţiei australiene au pătruns după 16 ore în Cafeneaua Lindt din Sydney. Imediat au avut loc schimburi de focuri, rezultând în moartea a trei persoane şi rănirea altor şase.

UPDATE 18:25 Autorul luării de ostatici din Sydney a murit în operaţiunea forţelor de ordine

Presupusul autor al luării de ostatici din Sydney se numără printre cele două persoane care au murit în confruntările izbucnite după intervenţia forţelor de ordine, anunţă surse australiene, citate de Sky News.

Potrivit unor surse, autorul luării de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un imigrant iranian în vârstă de 50 de ani cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi.

În afară de presupusul autor al atacului, încă o persoană a murit, iar alte trei au fost grav rănite în urma intervenţiei unităţilor de elită ale poliţiei.

Autorităţile australiene au comunicat că luarea de ostatici de la cafeneaua din Sydney s-a încheiat, după 16 ore.

Agenţii unităţilor de elită ale poliţiei au pătruns din două direcţii în Cafeneaua Lindt din Sydney.

Autorul luării de ostatici a fost împuşcat mortal. Nu este clar cine este a doua persoană decedată în asaltul forţelor de ordine.

Poliţia australiană a precizat că, în momentul lansării operaţiunii, în cafenea erau nouă persoane.

UPDATE 18:00 Doi morţi şi mai mulţi răniţi în luarea de ostatici din Sydney

Două persoane au murit şi mai multe au fost rănite, dintre care trei se află în stare gravă, după ce poliţia a luat cu asalt o cafenea din Sydney unde era în desfăşurare o luare de ostatici, relatează CNN.

Poliţia a anunţat pe contul său de Twitter că luarea de ostatici s-a încheiat după mai mult de 16 ore.

Postul de televiziune australian ABC susţine că şapte persoane au fost luate pe tărgi de la locul incidentului. Cinci dintre aceste persoane păreau să primească tratament imediat, dar nu se ştie dacă printre ele se află şi autorul luării de ostatici.

Soarta acestuia, identificat de un oficial ca fiind iranianul Man Haron Monis, nu este cunoscută. De asemenea, nu se ştie dacă printre răniţi se află şi poliţişti.

Sute de ofiţeri de poliţie, inclusiv lunetişti, au înconjurat Lindt Chocolate Cafe din centrul oraşului Sydney, luni dimineaţa, la scurt timp după ce un bărbat înarmat a luat ostatici clienţi şi angajaţi ai cafenelei.

UPDATE 17:00 Poliţia ia cu asalt cafeneaua din Sydney

Poliţia australiană a luat cu asalt cafeneaua din Sydney, unde un bărbat luase ostatice mai multe persoane în cursul zilei de luni.

Potrivit primelor informaţii, s-au auzit focuri de armă şi mai mulţi ostatici au fugit.

Sute de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe, în interiorul căreia mai multe persoane erau ţinute ostatice. Cinci persoane au putut să iasă anterior din clădire.Doi morţi şi mai mulţi răniţi în luarea de ostatici din Sydney

UPDATE 11:03 - Autorul luării de ostatici în Sydney cere un steag SI şi evocă patru bombe

Bărbatul înarmat care ţinea ostatici într-o cafenea din Sydney a cerut un steag al organizaţiei Statul Islamic (SI) şi a afirmat că patru bombe au fost plasate în diverse locuri, a anunţat postul de televiziune Channel Ten.

Poliţia nu a confirmat aceste informaţii.

Channel Ten a precizat că a vorbit "în mod direct" cu două dintre persoanele reţinute în cafenea, situată în Martin Place, o piaţă pietonală din cartierul de afaceri din Sydney.

"Ele confirmă două revendicări ale autorului luării de ostatici", a anunţat postul într-un mesaj postat pe Twitter. "Vrea să i se aducă direct în cafenea steagul SI. A doua revendicare este să stea de vorbă cu premierul", precizează televiziunea.

Cele două persoane "afirmă că există patru bombe, două la Lindt Cafe şi două altundeva în cartierul de afaceri din Sydney", a adăugat postul.

Sute de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe, în interiorul căreia ostatici ţin la o fereastră un steag cu o inscripţie parţial vizibilă, în arabă. Pare că este vorba despre crezul musulman.

Cinci persoane au putut să iasă din clădire, fără să se ştie imediat dacă au fugit sau au fost eliberate.

UPDATE 8:48 - Cinci ostatici ies din cafeneaua din Sydney - imagini TV

Cinci persoane au ieşit în fugă din cafeneaua din Sydney în care un bărbat înarmat ţinea luni mai mulţi ostatici şi în care a fost desfăşurat un steag islamic, au anunţat poliţia şi un jurnalist AFP.

Iniţial, trei persoane au ieşit din cafeneaua Lindt Chocolate Cafe în care a început, în urmă cu peste şase ore, luarea de ostatici, în Martin Place, o piaţă pietonală situată în centrul de afaceri din Sydney, a anunţat poliţia.

La puţin timp după aceea, două femei au ieşit în fugă din clădire, anunţă un jurnalist AFP.


Imediat nu se ştia dacă ostaticii au fost eliberaţi de către răpitor sau dacă au reuşit să scape.

"Primul lucru pe care-l vom face este să verificăm dacă sunt bine", a declarat Catherine Burn, adjuncta şefului poliţiei din New South Wales.

"Vom coopera cu aceste persoane pentru a obţine mai multe informaţii. Nu avem nicio informaţie care să sugereze că cinvea a fost rănit în acest stadiu", a adăugat ea.

Poliţia nu ştie exact câte persoane sunt ţinute ostatice, dar numărul lor este mai mic de 30.

Negociatorii poliţiei "sunt în contact" cu autorul luării de ostatici, dar nu ştiu care sunt motivaţiile acestuia, a mai declarat Burn.

UPDATE 6:34 - Un bărbat înarmat ţine ostatici la Sydney, anunţă poliţia

Un singur bărbat înarmat ţinea luni un număr necunoscut de ostatici într-o cafenea din Sydney, situată în centrul oraşului, a anunţat poliţia, adăugând că deocamdată nu se poate vorbi despre o operaţiune teroristă, relatează AFP.

"Pot să confirm că avem un autor înarmat în clădire, care reţine un număr necunoscut de ostatici", a declarat Andrew Scipione, şeful poliţiei statului New South Wales.

Martin Place, o piaţă situată în cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuată, iar zeci de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe.

Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscripţie în arabă, pus de către ostatici într-o fereastră a cafenelei. Se pare că este vorba despre shahada, crezul islamic: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său".

Este vorba despre un singur răpitor, a anunţat şeful poliţiei statului New South Wales, Andrew Scipione, fără să fie în măsură să precizeze numărul persoanelor reţinute.

Forţele de ordine nu ştiu nici cu ce fel de situaţie se confruntă. "Nu am confirmat încă faptul că este vorba despre un eveniment care să aibă legături cu terorismul", a declarat Scipione.

Australia, care s-a angajat în septembrie alături de Statele Unite în lupta împotriva organizaţiei Satul Islamic (SI), şi-a crescut nivelul de alertă faţă de ameninţarea teroristă reprezentată de combatanţi jihadişti australieni care s-au întors din Irak şi Siria.

Preşedintele american Barack Obama a fost informat despre situaţie, a anunţat la Washington Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism.

Martin Place este centrul financiar al Sydney, în care se află sediile a numeroase administraţii, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, şi sediul Băncii centrale.

- Motivaţii?

Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Naţională, din care fac parte membri ai Guvernului său şi consilieri însărcinaţi cu probleme de securitate, pentru a face faţă situaţiei.

"Nu cunoaştem motivaţiile autorului, nu ştim dacă este vorba despre motive politice, dar, evident, există elemente care se îndreaptă în acest sens", a declarat el pentru presă.

"Scopul violenţei politice este să le provoace frică oamenilor, pentru ca să nu mai fie ei-înşişi. Australia este o societate paşnică, deschisă şi generoasă. Nimic nu trebuie să schimbe acest lucru şi, de aceea, le cer australienilor să-şi continue ocupaţiile obişnuite", a spus Abbott.

Presa scrie că între zece şi 50 de persoane se află în cafenea. Mai multe persoane au fost văzute ţinând mâinile sus.

Patrick Byrne, un producător de la postul de televiziune Channel Seven, a cărui redacţie se află în faţa cafenelei, a declarat că personalul postului a văzut luarea de ostatici desfăşurându-se sub ochii săi.

"Ne-am dus la fereastră şi am fost şocaţi să vedem persoane care-şi puneau mâinile ridicate în sus pe geamurile cafenelei", a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation.

Numeroase magazine au închis. Doar câteva persoane puteau fi văzute mergând pe străzi, care de obicei sunt pline de lume. "Este trist să mă gândesc că aici este la mine acasă şi că acest lucru se poate petrece oriunde", a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.

Cu puţin înainte de anunţarea luării de ostatici, poliţia a anunţat arestarea unui bărbat, la Sydney, în cadrul unei anchete privind pregătirea unor atentate în Australia. Şeful poliţiei din New South Wales a declarat că nu crede că cele două evenimente au vreo legătură.

Suspectul, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat în cadrul unei "investigaţii în curs cu privire la pregătirea unui atentat pe teritoriul australian şi ajutarea unor cetăţeni australieni să călătotească spre Siria pentru a participa la activităţi armate", se arată într-un comunicat.

Poliţia a intervenit concomitent la Opera din Sydney, care a fost evacuată, aparent în urma unei alerte declanşate de un colet suspect.

Potrivit unor estimări, peste 70 de australieni luptă în prezent în rândul jihadiştilor în Irak şi Siria. Cel puţin 20 de au fost ucişi în regiune, iar autorităţile se tem că tot mai mulţi tineri australieni se pot radicaliza şi comite atentate pe teritoriul australian.

Australia şi-a înăsprit legislaţia antiteroristă la sfârşitul lui octombrie, interzicând orice călătorie fără un motiv valabil în ţări considerate focare ale terorismului internaţional.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici