Lukaşenko ar permite tranzitul cerealelor ucrainene prin Belarus. Aliatul lui Putin pune o condiţie

Minskul este gata să permită tranzitul grâului ucrainean către porturile de la Marea Baltică prin Belarus, dacă i se va permite să expedieze mărfuri belaruse din aceste porturi, a declarat vineri liderul belarus Alexander Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta.

10140 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko ar permite tranzitul cerealelor ucrainene prin Belarus. Aliatul lui Putin pune o condiţie

Ucraina, un important exportator global de cereale, nu poate folosi porturile sale de la Marea Neagră de când Rusia a trimis mii de trupe în ţară, la 24 februarie.

Exporturile din Ucraina via Belarus au fost una dintre opţiunile din cadrul discuţiilor conduse de Naţiunile Unite, care au ca scop creşterea aprovizionării cu cereale la nivel mondial, în contextul în care se profilează o criză alimentară majoră. Deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră este o altă opţiune, scrie Reuters.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vineri, Lukaşenko a declarat că Belarusul este pregătit să elibereze capacitatea necesară pe calea sa ferată pentru cerealele Ucrainei şi a propus organizarea de discuţii între Belarus, Ucraina şi ţările care sunt pregătite să ofere acces la porturile lor, potrivit Belta.

"În acelaşi timp, cel mai important lucru, aşa cum s-a menţionat în timpul conversaţiei, este că aceste porturi - din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia - ar trebui să fie deschise şi pentru mărfurile belaruse", a raportat Belta.

"Dacă au fost create condiţii pentru tranzitul cerealelor ucrainene, porturile care le vor manipula ar trebui să poată încărca şi mărfuri din Belarus", a adăugat aceasta.

Belarus, un important producător mondial de potasă(carbonat de potasiu), a fost afectat de sancţiuni occidentale dure în 2021-2022, care au întrerupt exporturile sale de îngrăşământ prin porturile din Marea Baltică.

Sancţiunile financiare impuse Moscovei începând cu 24 februarie au afectat de asemenea exportatorii ruşi de îngrăşăminte, iar lanţul de aprovizionare global deteriorat a sporit riscul unei crize alimentare.

Guterres a avertizat la începutul acestei săptămâni că orice acord pentru deblocarea transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe de a fi încheiat, deoarece "faptul că totul este interconectat face ca negocierea să fie deosebit de complexă".

Moscova şi Minsk au acuzat sancţiunile occidentale că au perturbat exporturile atât de cereale, cât şi de îngrăşăminte şi au provocat riscul crizei alimentare globale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici