Macron: Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară, în contextul distrugerii barajului

Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară urgentă, în contextul inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, i-a transmis preşedintele Emmanuel Macron omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

124 afișări
Imaginea articolului Macron: Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară, în contextul distrugerii barajului

Sursa foto: MediafaxFoto

"Franţa condamnă acest act odios care periclitează populaţia. I-am transmis preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul ucrainean după atacul asupra barajului Kahovka. În următoarele ore, vom furniza asistenţă pentru a răspunde nevoilor imediate", a declarat Emmanuel Macron miercuri seară, potrivit cotidianului Le Monde.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 28 de localităţi rurale au fost inundate, iar aproximativ 40.000 de persoane sunt afectate. Mai multe persoane sunt dispărute. "Rusia a provocat una dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultimele decenii. Zeci de oraşe şi sate au probleme cu apa potabilă şi cu sursele de apă pentru irigaţii", a afirmat premierul Ucrainei, Denis Şmihal.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul de marţi, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu apă şi electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014.

Oficiali de la Kiev au anunţat miercuri seară că aliaţii Ucrainei vor furniza asistenţă umanitară în valoare de 170 de milioane de dolari.

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. "Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina", a declarat Guterres marţi. Unii experţi verifică dacă nu cumva barajul a cedat deoarece era slăbit după o serie de atacuri în ultimul an.

Marea Britanie nu a stabilit încă dacă forţele militare ruse sunt responsabile de atacarea barajului Hidrocentralei Kahovka, a afirmat miercuri premierul Rishi Sunak.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici