MAE apreciază că ultimele evoluţii din Osetia de Sud au "potenţial destabilizator substanţial"

MAE a luat notă "cu îngrijorare" de evoluţiile recente din apropierea liniei de delimitare administrativă a regiunii georgiene Tskhinvali/Osetia de Sud, legate de instalarea unor noi obstacole asimilate unor aşa-numite marcaje de "frontieră", apreciind că ele au "potenţial destabilizator substanţial".

6881 afișări
Imaginea articolului MAE apreciază că ultimele evoluţii din Osetia de Sud au "potenţial destabilizator substanţial"

MAE apreciază că ultimele evoluţii din Osetia de Sud au "potenţial destabilizator substanţial" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul de Externe a luat notă "cu îngrijorare" de evoluţiile recente din apropierea liniei de delimitare administrativă a regiunii georgiene Tskhinvali/Osetia de Sud, legate de instalarea unor noi obstacole asimilate unor aşa-numite marcaje de "frontieră".

"Aceste evoluţii sunt în măsură să amplifice tensiunile, să afecteze populaţia locală, prin limitarea severă a libertăţii de mişcare, şi să inducă potenţiale noi provocări în teren. În ansamblu, ele confirmă accentuarea politicii de obstrucţionare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei. MAE apreciază că, în special în contextul eforturilor politice de soluţionare a conflictelor cu care se confruntă Georgia şi de menţinere a stabilităţii la nivel regional, este necesară evitarea unor astfel de acţiuni, cu potenţial destabilizator substanţial", precizează sursa citată.

"România va continua să susţină şi să promoveze soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor din regiunile separatiste georgiene, în baza respectării normelor şi principiilor de drept internaţional, cu precădere a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Georgiei, în graniţele sale recunoscute pe plan internaţional", mai precizează MAE.

Uniunea Europeană atenţionează Rusia să nu extindă frontiera regiunii separatiste proruse autonome Osetia de Sud în detrimentul Georgiei pentru a controla o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona frontierei, relatează BBC News online.

La frontiera dintre regiunea separatistă prorusă autonomă Osetia de Sud, fostă parte a statului georgian până în 2008, şi Georgia, există tensiuni din cauza modificării teritoriale a frontierei administrative, susţin reprezentanţi ai statului georgian.

Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat graniţa dintre Georgia şi Osetia de Sud, regiune a cărei independenţă obţinută în anul 2008 a fost sprijinită de statul rus.

Trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei, pentru a dobândi control asupra unei părţi din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona respectivă. Trupele ruse au patrulat la graniţa administrativă dintre Rusia şi Georgia de la încheierea războiului din 2008 din Oseţia de Sud.

Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Frontiera nou trasată se află acum la 500 de metri de autostrada principală a Georgiei care face legătura între Marea Neagră şi Azerbaidjan.

Rusia a negat acuzaţiile aduse de Tbilisi.

Un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă din UE a declarat că plasarea unor noi marcaje teritoriale "au provocat tensiuni în zonă, cu posibile efecte negative asupra populaţiei locale, asupra vieţi existenţei lor şi a libertăţii lor".

"Mişcările care pot fi percepute ca provocând tensiuni trebuie să fie evitate", a avertizat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. "Uniunea Europeană îşi reconfirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional", a mai precizat ea.

Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchaşvili, a denunţat remarcarea teritorială a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind o "extindere a anexării ruse". În urma acestei mişcări, o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa cu o lungime de 1.6 km a rămas în afara teritoriului georgian.

Conducta petrolieră Baku-Supsa este operată de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Conducta are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaijan, trecând apoi prin Georgia şi Turcia.

Independenţa Oseţiei de Sud este sprijinită de Rusia, care urmăreşte unirea acestei regiuni cu Osetia de Nord, republică autonomă din cadrul Rusiei. În august 2008, Guvernul de la Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici