MAE: Studenţii şi muncitorii români din Regatul Unit au dificultăţi majore din cauza birocraţiei

Studenţii români de la universităţile britanice aşteaptă şi 9 luni pentru eliberarea certificatelor de înregistrare de autorităţile din Regatul Unit, deşi ar trebui acordate imediat, dificultăţi întâmpinând şi muncitorii la eliberarea permiselor de muncă, informează MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

383 afișări
Imaginea articolului MAE: Studenţii şi muncitorii români din Regatul Unit au dificultăţi majore din cauza birocraţiei

MAE: Studenţii şi muncitorii români din Regatul Unit au dificultăţi majore din cauza birocraţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situaţia a fost semnalată în mod repetat autorităţilor britanice de către Guvernul român, fiind sesizată şi Comisiei Europene.

Potrivit MAE, secretarul de stat Luminiţa Odobescu i-a transmis luni ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, îngrijorarea faţă de numărul crescut de plângeri primite de la studenţii români în ultima perioadă. Oficialul român a menţionat "numărul crescut de plângeri primite în ultimele săptămâni din partea cetăţenilor români, în special studenţi, prin care se semnalează durata excesivă de prelucrare, de către autorităţile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de înregistrare («registration certificates») pentru resortisanţii români precum şi reţinerea pe durata procedurilor a actelor în original, ceea ce le creează dificultăţi deosebite".

"Soluţionarea cererilor de către autoritatea britanică durează acum aproximativ 9 luni, în timp ce directiva 2004/38/CE prevede că certificatele de înregistrare ar trebui acordate imediat", subliniază MAE.

De asemenea, aceste întârzieri îi afectează pe toţi cetăţenii români care au contracte în Marea Britanie, însă impactul este major în cazul studenţilor români, deoarece aceştia nu pot desfăşura o activitate remunerată în lipsa permisului de muncă.

"În luna iunie 2012 studenţii au primit oferte de stagii pe perioada vacanţei pe care însă nu le-au putut onora din cauza termenelor îndelungate de aşteptare pentru obţinerea certificatului de înregistrare", evidenţiază MAE.

Totodată, Ambasada României la Londra se confruntă şi cu plângeri în creştere cu privire la Agenţia britanică pentru Frontiere (UK Border Agency - UKBA) "noile bariere administrative" aplicate la eliberarea permiselor de muncă.

"Pentru exemplificare, deşi conform procedurii UKBA termenul standard de procesare al cererilor este de 6 luni, acesta a crescut treptat la 7 luni în luna iulie 2012, ajungând în prezent la peste 9 luni (sunt procesate cererile depuse în data de 4 ianuarie 2012)", precizează MAE.

Astfel, dacă în iunie ataşatul de muncă de la Ambasada României la Londra a primit 60 de solicitări cu privire la întârzierea eliberării permiselor de muncă, în luna septembrie acestea au crescut la peste 100.

Ambasada României la Londra a făcut demersuri repetate pe lângă autorităţile britanice competente, parlamentari etc., primind asigurări că situaţia va fi îmbunătăţită până la sfârşitul anului în curs.

Pe de altă parte, MAE român a făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români.

"Vom menţine, în continuare, dialogul cu Comisia Europeană pentru a ne asigura ca prevederile Tratatelor sunt aplicate şi cetăţenii români nu sunt supuşi niciunui gen de discriminare", se menţionează în răspunsul transmis de MAE la solicitarea MEDIAFAX.

În plus, miniştrii Administraţiei şi Internelor şi Muncii de la Bucureşti au adresat deja o scrisoare comisarilor europeni ai justiţiei şi afacerilor sociale prin care au exprimat îngrijorările României cu privire la implementarea, în UK, a directivei 2004/38 în cazul cetăţenilor români. Ministrul Afacerilor Externe este în curs de a transmite, de asemenea, o scrisoare omologului britanic pe această temă.

Ambasadorul Harris a promis, în urma întâlnirii de luni de la sediul MAE, să transmită Londrei preocupările exprimate de partea română privind implementarea directivei 2004/38 în cazul cetăţenilor români aflaţi în UK şi să revină cu un răspuns pe baza informaţiilor primite de la UK Border Agency şi celelate instituţii britanice, mai menţionează MAE.

MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declaraţii ale unor lideri de la Londra, dar şi faţă de "dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie" în Regatul Unit, adăugând că situaţia a fost semnalată şi CE.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014. În acest context, secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit", se afirmă într-un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, MAE informează că în paralel "a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români".

Ulterior, secretarul de stat Ovidiu Dranga a declarat că MAE român a primit asigurări că Guvernul britanic nu îşi va schimba politica privind libera circulaţie, dar şi că restricţiile pe piaţa muncii pentru români nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014, declaraţiile recente ale unor oficiali britanici pe această temă fiind "în cheie electorală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici