Majoritatea cetăţenilor UE susţin votul direct pentru preşedintele CE / Procedura, ignorată în 2019

Majoritatea cetăţenilor statelor Uniunii Europene susţin alegerea prin vot direct a preşedintelui Comisiei Europene, arată un sondaj de opinie, în contextul în care în 2019 a fost ignorat rezultatul scrutinului europarlamentar, fiind numită în funcţie Ursula von der Leyen.

203 afișări
Imaginea articolului Majoritatea cetăţenilor UE susţin votul direct pentru preşedintele CE / Procedura, ignorată în 2019

Conform unui sondaj realizat de Institutul Euroskopia, 64% dintre cetăţenii europeni susţin alegerea preşedintelui Comisiei Europene prin vot direct. Cetăţenii Greciei susţin cel mai mult această idee, iar cei ai Italiei, cel mai puţin, informează site-ul Politico.eu.

Modul în care este desemnat preşedintele Comisiei Europene a generat o serie de controverse politice în ultimii ani. În momentul de faţă, Consiliul European numeşte preşedintele Comisiei Europene, fiind necesar votul de confirmare al Parlamentului European.

Începând din 2014, Parlamentul European a propus procedura alegerii preşedintelui Comisiei Europene prin numirea în funcţie a primului candidat de pe lista care câştigă scrutinul europarlamentar. Însă procedura a fost ignorată în anul 2019, fiind propusă în funcţie Ursula von der Leyen, care este în prezent preşedintele Comisiei Europene, deşi primul pe lista Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) fusese Manfred Weber.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici