Meciul conspiraţiilor, în lumea fotbalului turcesc. Sentinţe de mii de ani după gratii pentru cei care au complotat împotriva clubului Fenerbahce

  • În 2011, preşedintele clubului de fotbal Fenerbahce a fost condamnat la închisoare pe fondul unui scandal cu meciuri aranjate.
  • Ulterior s-a dovedit că totul a făcut parte dintr-o conspiraţie pusă la cale de un grup extrem de influent, format în jurul lui Fethullah Gulen.
  • Vineri, un tribunal din Turcia l-a condamnat pe Hidayet Karaca, şeful grupului media Samanyolu, la 1.406 ani de închisoare. Fostul şef de poliţie Nazmi Ardic a fost condamnat la 2.170 de ani după gratii.
  • Procurorii şi judecătorii care au deschis şi s-au pronunţat asupra cazului iniţial au fugit din ţară în 2016, în urma unei tentative de lovitură de stat..
1784 afișări
Imaginea articolului Meciul conspiraţiilor, în lumea fotbalului turcesc. Sentinţe de mii de ani după gratii pentru cei care au complotat împotriva clubului Fenerbahce

FOTO: Fotbalistul Mesut Ozil (centru), alături de preşedintele Fenerbahce, Ali Koc (s) şi directorul Emre Belezoglu (d), ianuarie 2021. Sursa: Profimedia

Cu un deceniu în urmă, preşedintele clubului de fotbal Fenerbahce a fost închis sub acuzaţii extrem de grave pentru lumea sportului şi nu numai. Acesta ar fi aranjat meciurile echipei, motiv pentru care clubul a primit interdicţia de a participa la competiţiile europene timp de două sezoane. Cazul a fost, însă, redeschis după ce procurorii au descoperit că la mijloc s-ar fi putut afla o conspiraţie.

Acuzaţiile de aranjare a meciurilor, lansate în 2011, au fost făcute de procurori care aveau conexiuni cu Fethullah Gulen, un teolog islamic stabilit în Statele Unite despre care Turcia susţine că ar fi organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016. Gulen nu a recunoscut niciodată că ar fi participat, într-adevăr, la o asemenea acţiune, relatează Reuters.
 
La acea vreme, fotbalul turcesc se afla în mijlocul unui scandal mediatic legat de măsluirea rezultatelor, aranjamente care ar fi fost orchestrate de clubul de top Fenerbahce.
 
Fostul preşedinte al clubului, Aziz Yildirim, a fost condamnat la şase ani de închisoare în urma acuzaţiilor aduse, pe seama lui fiind pusă şi formarea unei organizaţii ilegale. Acesta a petrecut un an după gratii.
 
La proces, Yildirim a negat acuzaţiile şi a spus că întregul caz a fost conceput special pentru a pune la pământ clubul din Istanbul, care a câştigat campionatul intern al Turciei de 19 ori.
 
În 2016 a ieşit la iveală că acuzaţiile ar fi făcut parte din planul susţinătorilor lui Gulen, care s-au infiltrat în justiţia şi poliţia din Turcia pentru a-i elimina din peisaj pe directorii clubului.
 
Vineri, Înalta Curte l-a condamnat pe Hidayet Karaca, şeful grupului media Samanyolu (închis ulterior de guvern) la 1.406 ani de închisoare. Printre acuzaţiile aduse împotriva lui Karaca se numără şi ascultarea apelurilor telefonice sau falsificarea de documente.
 
Fostul şef de poliţie Nazmi Ardic a fost condamnat la 2.170 de ani după gratii pentru acuzaţii similare, de fals în acte şi conspiraţie împotriva clubului. Tribunalul a stabilit pedepse cu închisoarea pentru cel puţin 25 de inculpaţi, conform agenţiei de ştiri Anadolu.
 
Preşedintele Fenerbahce, Ali Koc, le-a declarat reporterilor că decizia judecătorească de vineri a dovedit că întregul club a fost victima nevinovată a unui complot. El a promis să apeleze la toate căile legale posibile pentru compensaţii „financiare şi morale”.
 
Procurorii şi judecătorii care au deschis şi s-au pronunţat asupra cazului iniţial au fugit din ţară în urma tentativei de lovitură de stat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici