Mediatoarea europeană cere un raport cu privire la integritate în cadrul instituţiilor UE

Mediatoarea europeană Emily O'Reilly a invitat marţi Comisia Europeană (CE) să completeze viitorul raport privind corupţia în UE cu un capitol referitor la integritate în cadrul instituţiilor europene din perspectiva grupurilor de presiune, foarte active la Bruxelles.

100 afișări
Imaginea articolului Mediatoarea europeană cere un raport cu privire la integritate în cadrul instituţiilor UE

Mediatoarea europeană cere un raport cu privire la integritate în cadrul instituţiilor UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Irlandeza Emily O'Reilly a declarat, citată într-un comunicat, că primeşte în mod frecvent plângeri împotriva unor instituţii, în special acuzaţii cu privire la conflicte de interese şi referitoare la cazuri în care un comisar sau un funcţionar european de rang înalt se alătură unor cabinete de consultanţă, cazuri cunoscute şi sub numele de "uşa din dos".

"Administraţia UE este necesar să respecte normele cele mai înalte, mai ales atunci când este vorba despre transparenţă, despre reguli stricte în domeniul conflictului de interese şi despre norme înalte de integritate în domeniul pieţelor publice", recomandă ea.

"În cea mai mare parte a acestor domenii, instituţiile UE au, deja, standarde înalte în comparaţie cu numeroase administraţii naţionale. Încurajez Comisia să ţină cont de activitatea viitoare a Transparency International (TI) privind integritatea în instituţiile UE şi să includă instituţiile UE în viitorul raport anticorupţie", a conchis O'Reilly.

Mediatoarea europeană a anunţat că "anchetează un caz de tipul «uşa din dos»" şi că aşteaptă un răspuns din partea CE până la 28 februarie.

O'Reilly a intervenit, deja, pentru a-l constrânge pe preşedintele CE José Manuel Barroso să îl destituie pe preşedintele francez al Comitetului de Etică al Comisiei, Michel Petite, suspectat de conflict de interese din cauza funcţiilor pe care le deţine în cadrul unuia dintre cele mai importante cabinete de consiliere pentru firme care desfăşoară activităţi la Bruxelles.

Director general al Serviciului Juridic al CE până la pensionare, în 2008, Michel Petite a intrat în 2010 în Cabinetul Clifford Chance, între ai cărui clienţi se află, de exemplu, grupul Philip Morris International.

CE a publicat luni primul raport asupra corupţiei în UE, în care subliniază că verificările interne cu privire la procedurile din cadrul administraţiilor publice sunt insuficiente şi deplânge că regulile cu privire la conflictele de interese variază de la un stat la altul, la fel ca şi eficienţa prevenirii şi acţiunilor în instanţă.

Mediatorul European anchetează cazuri de proastă administrare în acţiunea instituţiilor şi organelor Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici