Medvedev: Rusia va pedepsi Visa şi MasterCard pentru participarea la sancţiunile impuse de SUA

Premierul rus Dimitri Medvedev a avertizat, marţi, companiile americane Visa şi MasterCard că vor fi pedepsite pentru participarea la sancţiunile impuse de Statele Unite unor bănci şi persoane din Rusia, considerate apropiate Kremlinului.

753 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Rusia va pedepsi Visa şi MasterCard pentru participarea la sancţiunile impuse de SUA

Medvedev: Rusia va pedepsi Visa şi MasterCard pentru participarea la sancţiunile impuse de SUA (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În urma sancţiunilor aplicate de SUA Rusiei ca urmare a anexării regiunii ucrainene Crimeea în martie, Visa şi MasterCard au oprit serviciile de plăţi pentru mai multe instituţii de credit din Rusia, inclusiv Bank Rossia, controlată de un miliardar apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin.

Autorităţile de la Moscova au anunţat ulterior că Rusia îşi va crea propriul sistem de plăţi electronice.

Implicarea operatorilor de plăţi electronice în sancţiunile împotriva Rusiei "nu va rămâne nepedepsită", a declarat Medvedev într-un discurs în Duma, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

"Este fără îndoială o încălcare a acordurilor existente. Trebuie să facem ceea ce este necesar pentru a-i aduce la realitate pe operatorii străini în cauză. (...) Trebuie să răspundă în cadrul actualului sistem de relaţii internaţionale", a spus Medvedev, fără să specifice natura măsurilor avute în vedere.

Statele Unite au anunţat în martie, în contextul anexării Crimeei de către Rusia, sancţiuni pentru mai multe zeci de înalţi oficiali şi oameni de afaceri ruşi, precum şi pentru Rossia Bank, descrisă de Departamentul de Stat ca instituţia de credit preferată a politicienilor ruşi.

Visa şi MasterCard au oprit, fără preaviz, serviciile de plăţi prin carduri pentru clienţii băncilor ruseşti Rossia şi SMP, în urma sancţiunilor anunţate de autorităţile de la Washington.

Cele două companii au reluat ulterior serviciile pentru banca SMP, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, incluşi pe lista persoanelor vizate de sancţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici