Membri ai forţelor speciale britanice au ucis deţinuţi şi persoane neînarmate în Afganistan - BBC

Membri ai unităţilor Forţelor Aeriene Speciale (SAS) din cadrul armatei britanice au ucis în mod repetat deţinuţi şi persoane neînarmate în circumstanţe suspecte, conform unei investigaţii efectuate de postul de televiziune BBC.

7151 afișări
Imaginea articolului Membri ai forţelor speciale britanice au ucis deţinuţi şi persoane neînarmate în Afganistan - BBC

Rapoarte militare obţinute de curând sugerează că o singură unitate ar fi ucis ilegal 54 de persoane într-o misiune de şase luni. BBC a depistat dovezi care sugerează că fostul şef al unităţilor speciale a eşuat să furnizeze date clare într-o anchetă privind crime. Conform BBC, generalul sir Mark Carleton-Smith, fost comandant al forţelor speciale britanice, a fost audiat în legătură cu presupusele crime, dar nu a furnizat dovezi Poliţiei militare regale nici măcar după iniţierea unei investigaţii care viza direct o unitate a Forţelor Aeriene Speciale (SAS).

Generalul Mark Carleton-Smith, care devenise comandant al armatei înainte de a demisiona luna trecută, a refuzat să facă vreun comentariu pe tema actualelor dezvăluiri.

Postul de televiziune BBC a analizat sute de pagini de documente despre operaţiunile SAS, inclusiv informaţii referitoare la cel puţin 12 raiduri pentru "ucidere sau capturare" efectuate de o unitate SAS în provincia afgană Helmand în perioada 2010-2011.

Foşti membri ai unităţilor SAS au declarat că au asistat la omorârea de către colegi a unor persoane neînarmate în timpul operaţiunilor nocturne. Militarii britanici lăsau la faţa locului arme AK-47 pentru a justifica ulterior uciderea persoanelor.

Ministerul Apărării de la Londra susţine că trupele britanice "au îndeplinit misiuni în mod curajos şi cu profesionalism în Afganistan". Instituţia a refuzat să facă vreun comentariu pe tema acuzaţiilor specifice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici