Memorialul victimelor atacurilor de la Paris, vandalizat

Memorialul atacurilor de la Paris din Piaţa Republicii a fost vandalizat, a denunţat luni grupul "17 plus jamais", care se ocupă de monument, coroane de flori, mesaje şi pagini din săptămânalul Charlie Hebdo fiind împrăştiate în jurul statuii, iar creioane uriaşe rupte, relatează presa franceză.

258 afișări
Imaginea articolului Memorialul victimelor atacurilor de la Paris, vandalizat

Memorialul victimelor atacurilor de la Paris, vandalizat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Le Figaro, memorialul a fost vandalizat pentru a patra oară începând din 11 ianuarie, de la mobilizarea istorică antijihadistă, când a fost creat, pe soclul statuii.

Grupul care îngrijeşte memorialul a fost înfiinţat de o navigatoare pe Internet, iar în prezent are peste 7.500 de abonaţi pe Facebook. La o zi după marş, Sabrina Deliry a creat o pagină Facebook "pentru a comemora cu toţii evenimentele din ianuarie 2015 care au îndoliat Franţa". Numele grupului - "niciodată alţi 17" - se referă la numărul victimelor atacurilor armate din sediul Charlie Hebdo, Montrouge şi Vincennes. Mişcarea se doreşte "apolitică" şi "laică" şi anunţă că va refuza orice ajutor din partea Primăriei Parisului, potrivit Le Figaro.

De când a fost creat, memorialul a fost vandalizat în patru rânduri, potrivit grupului. "De ce? De ce să fie distrus acest simbol al păcii, adus omagiu victimelor atentatelor?" îşi exprimă Sabrina indignarea pe pagina de Facebook.

După ce a reamenajat memorialul, grupul a depus plângere la Comisariatul de Poliţie al Arondismentului III din capitala franceză, precizează Le Figaro.

"Începem iar!" este mesajul de pe prima pagină a revistei de satiră, dezvăluită luni pe site-ul Libération, al cărui sediu continuă să găzduiască provizoriu echipa săptămânatului.

Următorul număr va fi difuzat miercuri, în 2,5 milioane de exemplare, la peste o lună de la apariţia ediţiei anterioare, cunoscute sub numele de "numărul supravieţuitorilor" atacului sângeros de pe 7 ianuarie, scrie Le Parisien în pagina electronică.

Pe prima pagină sunt caricaturizaţi Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy, un cleric catolic, un jihadist cu un kalşnikov în dinţi, toţi reprezentanţi în chip de câini de către desenatorul Luz. Haita încearcă să prindă alt câine, care are un număr din Charlie Hebdo, potrivit aceleiaşi surse.

Noul număr urmează să fie tras în 2,5 milioane de exemplare, a anunţat săptămânalul, un tiraj cu mult mai mare decât cel obişnuit, de câteva zeci de mii de exemplare, dar cu mult mai mic decât cel de opt milioane de exemplare, vândut după atacul armat de la sediul publicaţiei.

Echipa de la Charlie Hebdo, condusă în prezent de Riss, urmează să se confrunte cu un moment de cotitură în istoria sa şi să răspundă provocării zecilor de mii de persoane care şi-au făcut abonamente noi între timp. Publicaţia a ajuns la 220.000 de abonaţi, de la nici 10.000 înainte de atentatul comis de către fraţii Kouachi, care au ucis 12 persoane.

Săptămânalul are, de asemenea, desenatori noi, şi anume l’Algérien Dilem şi Pétillon - anterior un obişnuit al Le Canard enchaîné, potrivit Libération.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici