Merkel: Grecia nu ar fi trebuit să fie primită niciodată în zona euro

Cancelarul german Angela Merkel i-a acuzat pe adversarii social-democraţi, la mai puţin de o lună înainte de alegerile generale, că au făcut eroarea fundamentală de a primi Grecia în zona euro.

954 afișări
Imaginea articolului Merkel: Grecia nu ar fi trebuit să fie primită niciodată în zona euro

Cancelarul german Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel, aflată în fruntea sondajelor de opinie în special datorită faptului că germanii apreciază cum a gestionat criza din zona euro, a afirmat, în timpul unui miting electoral din Rensburg (nordul ţării), că criza datoriilor îşi are originea în erorile constitutive ale euro, spre exemplu Grecia nu ar fi trebuit să fie primită niciodată în uniunea monetară.

Cancelarul a spus că decizia a fost fundamental eronată şi l-a acuzat pe predecesorul său social-democrat Gerhard Schroder că a consimţit în 2001 ca Grecia să intre în zona euro, slăbind stabilitatea monedei unice.

Merkel a atacat SPD pe această temă încă de sâmbătă.

"Cei care au admis Grecia în zona euro nu trebuie să ne spună astăzi că avem probleme cu această ţară", a arătat şeful guvernului de la Berlin.

Criza din zona euro şi eventualele costuri ale contribuabililor germani au intrat abia recent în campania electorală pentru alegerile generale din 22 septembrie, considerată până de curând drept plictisitoare şi fără dezbateri.

Merkel este de departe personalitatea politică preferată a germanilor, cu o cotă de popularitate cu mult peste cea a contracandidatului său social-democrat Peer Steinbruck.

Grecia şi Spania sunt în recesiune şi se confruntă, ca şi Franţa, cu un şomaj galopant, în timp ce Germania, cea mai mare economie europeană, va înregistra în acest an o creştere economică de 0,3%, cu un şomaj de numai 6,8%, potrivit FMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici