Minerii blocaţi în subteran în Chile, aduşi pe rând la suprafaţă - VIDEO

Primii 11 dintre cei 33 de mineri blocaţi de 69 de zile într-o mină din Chile au fost scoşi miercuri dimineaţă la suprafaţă, în cursul unei operaţiuni de salvare ce a decurs fără probleme, plini de viaţă, dar cerând să nu fie trataţi ca nişte vedete, ci ca nişte simpli "mineri".

107 afișări
Imaginea articolului Minerii blocaţi în subteran în Chile, aduşi pe rând la suprafaţă - VIDEO

Patru mineri salvaţi în decurs de trei ore în Chile, într-o operaţiune fără precedent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După aproape nouă ore şi jumătate, într-o operaţiune fără precedent care s-a desfăşurat în faţa camerelor de televiziune din întreaga lume, 11 mineri au fost scoşi fără probleme la suprafaţă, printr-un puţ adânc de 622 de metri, într-o nacelă cu un diametru de doar 53 de centimetri.

Primul miner salvat, Florencio Avalos, în vârstă de 31 de ani, şi-a strâns în braţe copilul în vârstă de şapte ani, Byron, apoi soţia, Monica.

El i-a îmbrăţişat pe Prima Doamnă, Cecilia Morel, şi pe preşedintele Sebastian Pinera, care a apreciat că operaţiunea de salvare este una "fără precedent în istoria umanităţii".

TITLURILE ZILEI

O oră mai târziu a fost scos Mario Sepulveda, în vârstă de 39 de ani. Acesta a sărit cu uşurinţă la suprafaţă, fluturând în aer pumnul strâns şi strângându-şi în braţe soţia, Katty, apoi membrii echipelor de salvare, miniştrii, preşedintele.

Sepulveda a stârnit râsetele generale, scoţând dintr-o geantă pietricele strălucitoare găsite în mină, pe care le-a împărţit membrilor echipelor de salvare, preşedintelui, ministrului Minelor.

"M-a suprins cu geanta lui plină cu «aur» pentru preşedinte. A rămas neschimbat cu glumele lui", a comentat tatăl său.

"Chi-chi-chi, le-le-le ! Trăiască Chile!", a strigat minerul, cu cască şi ochii protejaţi de ochelari speciali, după mai mult de două luni în care a trăit în semiîntuneric.

"Am fost cu Dumnezeu şi cu Diavolul", a declarat Sepulveda, alături de soţie şi cei doi copii, într-un monolog de câteva minute în faţa unei camere de luat vederi, difuzat de televiziunea publică chiliană.

Minerul a cerut ca el şi colegii săi să nu fie trataţi "ca artişti sau jurnalişti". "Vreau să fiu tratat ca un miner", a subliniat acesta.

După cei doi, au fost scoşi la suprafaţă Juan Illanes, în vârstă de 52 de ani, bolivianul grupului, Carlos Mamani, în vârstă de 23 de ani, cel mai tânăr dintre mineri, Jimmy Sanchez, în vârstă de 19, Osman Araya, în vârstă de 30 de ani, Jose Ojeda, în vârstă de 46 ans, Claudio Yanez, în vârstă de 34 de ani, cel mai în vârstă dintre toţi, Mario Gomez, de 63 de ani, urmat de Alex Vega, un mecanic în vârstă de 31 de ani şi Jorge Galleguillos, în vârstă de 56 de ani.

La marginea minei, familiile minerilor erau cuprinse o intensă bucurie, pe fondul unei agitaţii mediatice de nedescris.

"Este o foarte mare fericire, sunt foarte mulţumit, foarte fericit", a declarat tatăl lui Florencio, Alfonso, asaltat de o mulţime de jurnalişti prezenţi în cortul unde familia s-a instalat începând din 6 august, după accidentul de la mina din San Jose.

În primele 17 zile ale acestei tragedii, minerii şi familiile au trăit într-o teamă permanentă.

Cei 33 de mineri au aşteptat cu disperare ajutoare, ei anunţând la 22 august că sunt în viaţă, într-un mesaj scris pe o bucată de hârtie scoasă la suprafaţă cu ajutorul unei sonde. "Noi, toţi cei 33 (de mineri) suntem sănătoşi (şi) ne aflăm într-un refugiu", se putea citi în mesaj.

Primii mineri au ieşit la suprafaţă surâzători, din nacela numită simbolic Pheonix.

După primele îmbrăţişări, fiecare miner a fost aşezat pe o targă, apoi examinat într-un spital de campanie înfiinţat la faţa locului.

Avalos şi Sepulveda au fost apoi transferaţi cu elicopterul la spitalul Copiapo, la 50 de kilometri, pentru două zile de analize medicale. Şi Alex Vega, urma să fie supus aceleiaşi proceduri.

Sănătatea minerilor salvaţi este "destul de bună", a apreciat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich. "Lucrurile merg extraordinar de bine până acum (...), chiar mai bine decât era prevăzut", a spus el.

Primii 11 mineri au fost scoşi în decurs de aproximativ nouă ore şi jumătate, în condiţiile în care pronosticul autorităţilor avea în vedere o operaţiune de o zi şi jumătate.

Ordinea în care minerii sunt scoşi la suprafaţă urmăreşte un model prestabilit: mai întâi bărbaţii cei mai abili, apoi cei mai "slabi" fizic sau psihic, iar apoi cei mai "puternici", capabili să suporte o perioadă de aşteptare prelungită. Liderul grupului, Luis Urzua, în vârstă de 54 de ani, urmează să fie scos ultimul.

În afară de 800 de apropiaţi şi rude, peste 2.000 de jurnalişti erau prezenţi la ieşirea din puţ.

Preşedinţii american, Barack Obama, şi venezuelean, Hugo Chavez, au trimis mesaje de susţinere minerilor.

În decurs de două luni, cei 33 de mineri au devenit vedete internaţionale. Ei au primit în subteran tricouri cu autografe ale unor jucători de fotbal cunoscuţi, mătănii sfinţite de Papă, iPod-uri oferite de directorul Apple, Steve Jobs, pentru a-i ajuta să suporte mai bine calvarul din subteran, deja o sursă de inspiraţie pentru realizatorii de film.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici