Ministerul bulgar al Economiei dezvăluie fraudarea sectorului energetic cu 115 milioane euro

Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Dragomir Stoiev, a primit informaţii legate de fraudarea sectorului energetic cu 230 milioane leva (115 milioane euro), urmând să informeze luni procuratura.

138 afișări
Imaginea articolului Ministerul bulgar al Economiei dezvăluie fraudarea sectorului energetic cu 115 milioane euro

Ministerul bulgar al Economiei dezvăluie fraudarea sectorului energetic cu 115 milioane euro (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Stoiev a declarat la postul de televiziune TV7 că numeroase persoane au comis în ultimii ani fraude cu energie şi a spus că a cerut şefului holdingului pentru energie BEH, Boian Boev, să notifice procuratura în legătură cu orice ilegalitate sau suspiciune legată de acest sector, relatează Novinite.

Ministrul a arătat că a primit informaţii din trei surse referitoare la frauda de 230 de milioane de leva şi de la alte două persoane în privinţa unor alte abuzuri de 160 milioane de leva (80 milioane euro).

Oficialul a precizat că cele 230 de milioane de leva au fost incorect cheltuite din "rezerva de frig" pentru 2012, în timpul mandatului premierului Boiko Borisov.

"Frauda vine din contracte încheiate între operatorul sistemului energetic de stat ESO şi unele companii, prin care acestea să intervină în cazul unor probleme sau pene de energie şi care au fost scrise în aşa fel încât să faciliteze scurgerile de fonduri", a explicat Stoinev.

El a mai acuzat partidul GERB şi pe Borisov că au plătit 13 milioane de leva (6,5 milioane euro) pentru proiectul ruso-bulgar de construcţie a unei a doua centrale nucleare la Belene, după ce au îngheţat proiectul.

Ministrul a precizat că a primit patru facturi pentru proiectul Belene, în valoare de 5 milioane de euro, pe care le-a returnat neplătite pentru că proiectul a fost blocat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici