Ministrul de Finanţe al Italiei către Berlusconi: Silvio, trebuie să pleci, problema pieţelor eşti tu

Ministrul de Finanţe al Italiei, Giulio Tremonti, i-a cerut premierului Silvio Berlusconi să demisioneze, pentru că şeful guvernului de la Roma este considerat "o problemă" de Europa şi de pieţele financiare.

772 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Finanţe al Italiei către Berlusconi: Silvio, trebuie să pleci, problema pieţelor eşti tu

Ministrul de Finanţe al Italiei, Giulio Tremonti (Imagine: Mediafax Foto/AF)

Guvernul italian a adoptat miercuri seară un pachet de măsuri pentru reforma economiei, pentru a fi prezentate la reiuniunea liderilor G20 de joi şi vineri.

Chiar dacă Italia a reuşit să-şi ia câteva angajamente privind reforma, divergenţele dintre membrii guvernului italian par de neînlăturat, scrie Financial Times. Tremonti i-ar fi cerut premierului Berlusconi demisia la această reuniune, pentru a stabiliza poziţia Italiei pe pieţele financiare.

"Spun că luni va fi un dezastru pe pieţele financiare dacă tu, Silvio, rămâi în funcţie şi nu pleci. Deoarece problema pentru Europa şi pieţe, corect sau nu, eşti de fapt tu", a fost citat Tremonti ca spunându-i lui Berlusconi.

Şedinţa guvernului italian a avut loc înainte ca Grecia să renunţe la un plan de a supune la referendum pachetul de ajutor financiar extern de la UE şi FMI. Intenţia, anunţată la începutul săptămânii, a lovit puternic pieţele financiare şi a crescut îngrijorarea investitorilor că Grecia ar putea intra în faliment, cu impact semnificativ asupra altor state din zona euro, precum Italia, Spania sau Portugalia.

Italia s-a aflat în ultimele luni sub presiune pe pieţele financiare, iar costurile la care se împrumută statul au crescut puternic, aproape de maxime-record. Investitorii sunt îngrijoraţi că datoria de 1.900 de miliarde de euro, reprezentând 120% din PIB, ar putea deveni nesustenabilă din cauza costurilor mari de finanţare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici