Ministrul grec de Finanţe este împotriva unui referendum privind euro

Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, s-a declarat joi împotriva unui referendum privind euro, apreciind că apartenenţa Greciei la euro este "o realizare istorică a poporului grec, care nu poate fi pusă în discuţie".

562 afișări
Imaginea articolului Ministrul grec de Finanţe este împotriva unui referendum privind euro

Evangelos Venizelos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Locul poporului grec în euro este o realizare istorică a poporului grec, care nu poate fi pusă în discuţie. Acest lucru nu poate depinde de un referendum", a declarat Venizelos, într-un comunicat difuzat joi dimineaţă, după întâlnirea premierului grec, Georges Papandreou, la Cannes, cu liderii europeni şi al FMI, reuniţi pentru summitul G20.

Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

La finalul întrevederii, Georges Papandreou a confirmat că miza referendumului este apartenenţa ţării sale la zona euro. El nu a precizat însă cum va fi formulată întrebarea la referendum.

Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei până când nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".

În comunicatul său, ministrul grec de Finanţe a subliniat importanţa de a putea dispune de aceste fonduri "fără întârziere".

Conform mai multor surse, vistieria statului grec va fi goală până în decembrie.

Un vot de încredere în Parlamentul grec, cerut de Papandreou privind acordul european pentru ştergerea parţială a datoriei, este prevăzut vineri.

Înaintea declaraţiei lui Venizelos, un membru influent al Pasok, premierul putea spera, din punct de vedere matematic, că va câştiga votul de încredere, în pofida majorităţii fragile de care dispune partidul socialist în Parlament (152 de mandate din totalul de 300).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici