Misiunea NATO în Kosovo intensifică patrulele la frontiera cu Serbia, pe fondul tensiunilor

  • Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) anunţă intensificarea patrulelor la frontiera cu Serbia, pe fondul tensiunilor interetnice
  • Tensiunile s-au amplificat din cauza unei reglementări privind numerele de înmatriculare auto
2421 afișări
Imaginea articolului Misiunea NATO în Kosovo intensifică patrulele la frontiera cu Serbia, pe fondul tensiunilor

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a anunţat, luni, intensificarea patrulelor la frontiera cu Serbia, în efortul de a reduce tensiunile apărute din cauza unei dispute privind numerele de înmatriculare auto, informează agenţia Associated Press.

"KFOR a intensificat numărul patrulelor în Kosovo, inclusiv în zona de nord a Kosovo", a transmis Misiunea NATO.

Ambasada SUA în Serbia a comunicat că oficiali militari americani şi canadieni au vizitat punctele de trecere a frontierei Jarinje şi Brnjak "pentru a-şi face o idee mai clară asupra situaţiei". "Au fost mulţumiţi să observe că misiunea KFOR este un factor de stabilizare", a subliniat Ambasada americană.

Misiunea KFOR, care dispune de aproximativ 4.000 de militari din 28 de ţări, este condusă de NATO, dar beneficiază de susţinere din partea Naţiunilor Unite, Uniunii Europene şi altor entităţi internaţionale. Obiectivul KFOR este reducerea tensiunilor dintre etnicii albanezi, majoritari în Kosovo, şi etnicii sârbi, aflaţi în minoritate.

Preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, a avertizat NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuşi presiunilor Administraţiei de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare săptămâna trecută, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Etnici sârbi din Kosovo au blocat frontiera cu Serbia pentru a protesta faţă de o reglementare a autorităţilor kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar.

Autorităţile de la Priştina au mobilizat membri ai unităţilor speciale ale poliţiei pentru a proteja agenţii poliţiei de frontieră. Guvernul de la Priştina susţine că decizia este o replică la o măsură similară a Serbiei, care nu recunoaşte Kosovo ca stat.

În urmă cu câteva zile, oficiali guvernamentali de la Priştina au declarat că o clădire a fost incendiată, iar alta a fost vizată de un atac cu grenade care nu au explodat, în incidente atribuite etnicilor sârbi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici