Muncitori români, exploataţi pe un şantier în Cipru

Un alt caz de exploatare a muncitorilor români în Cipru a fost descoperit vineri seara, când sindicatul SEK a anunţat că un angajator nu şi-a plătit de patru luni lucrătorii, pe care i-a cazat în condiţii insalubre, relatează Cyprus Mail, în ediţia electronică de sâmbătă.

155 afișări
Imaginea articolului Muncitori români, exploataţi pe un şantier în Cipru

Muncitori români, exploataţi pe un şantier în Cipru (Imagine: Gabrel Petrescu/Arhiva Mediafax Foto)

Televiziunea publică CyBC a difuzat vineri seara imagini cu angajaţi români locuind în barăci de lemn pe un şantier din zona Moutayiaka, în Limassol. Barăcile improvizate erau situate în apropierea unor locuinţe luxoase construite în zonă.

Potrivit CyBC, muncitorii primeau doar 60 de euro pe săptămână, în locul sumei convenite în contract, în timp ce angajatorul lor subcontractase un euro pe zi din salariu pentru ceea ce numeşte cazare.

Secretarul SEK din Limassol, Floros Florou, a declarat că muncitorii erau într-o stare atât de proastă, încât sindicatul a trebuit să le aducă mâncare.

Florou a declarat că muncitorii au încetat să mai muncească în semn de protest şi au vizitat biroul sindicatului săptămâna trecută, pentru a anunţa că nu şi-au primit salariile promise în ultimele patru luni.

La rândul lui, sindicatul a contactat ofiţerul care se ocupă de relaţiile de muncă în Limassol în cadrul Ministerului Muncii. Astfel, a fost fixată o întâlnire cu angajatorul luni, acesta promiţând să plătească salariile muncitorilor până cel târziu la 12 februarie.

"Însă, în ziua următoare, el a mers la şantier şi le-a spus (muncitorilor) să semneze un document în care afirmă că vor să plece de la locul de muncă, adăugând că va închide şantierul", a declarat Florou.

Sindicalistul a declarat că are informaţii că şantierul funcţionează de aproximativ patru ani. Iniţial erau 25 de muncitori români, dar au rămas doar 17. El a subliniat că acelaşi angajator are alţi 11 angajaţi români pe un alt şantier în Kyperounta, dar aceştia sunt prea speriaţi să comunice cu sindicatul, afirmând că angajatorul îi va concedia dacă fac acest lucru.

"Din informaţiile noastre, aceste persoane vin în Cipru printr-o agenţie care foloseşte un biroul românesc în cooperare cu unul cipriot", a declarat el.

Potrivit CyBC, compania responsabilă de cei 17 muncitori a publicat un anunţ în care afirmă că în ultimele zile, aceştia au fost sub influenţa băuturilor alcoolice, adăugând că angajaţii aleg, nu sunt obligaţi să rămână în locuinţele furnizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici