Papa Francisc spune că războiul din Ucraina poate "a fost provocat sau nu a fost împiedicat"

Papa Francisc a declarat că invazia Moscovei în Ucraina a fost "poate cumva provocată", amintindu-şi de o conversaţie din perioada premergătoare războiului, în care a fost avertizat că NATO "latră la porţile Rusiei".

9758 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc spune că războiul din Ucraina poate "a fost provocat sau nu a fost împiedicat"

Într-un interviu acordat revistei iezuite La Civiltà Cattolica, realizat luna trecută şi publicat marţi, suveranul pontif a condamnat "ferocitatea şi cruzimea trupelor ruseşti", avertizând în acelaşi timp împotriva a ceea ce a spus că este o percepţie de basm a conflictului ca fiind binele împotriva răului, scrie The Guardian.

"Trebuie să ne îndepărtăm de modelul obişnuit al Scufiţei Roşii, în care Scufiţa Roşie era bună şi lupul era cel rău", a spus el. "Apare ceva global, iar elementele sunt foarte mult întrepătrunse".

Francisc a adăugat că, cu câteva luni înainte de război, s-a întâlnit cu un şef de stat, care nu a fost numit, dar pe care l-a descris ca fiind "un om înţelept care vorbeşte puţin, un om foarte înţelept, într-adevăr... Mi-a spus că era foarte îngrijorat de modul în care se mişcă NATO. L-am întrebat de ce, iar el mi-a răspuns: <<Latră la porţile Rusiei. Ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu pot permite ca nicio putere străină să se apropie de ei>>".

El a adăugat: "Nu vedem întreaga dramă care se desfăşoară în spatele acestui război, care a fost, poate, cumva, fie provocat, fie nu a fost împiedicat".

Cu puţin timp înainte de invazie, Vladimir Putin a cerut NATO să excludă posibilitatea de a permite Ucrainei, care se învecinează cu Rusia, să facă parte din alianţa militară.

Papa a declarat că nu este "pro-Putin" şi că ar fi "simplist şi greşit să spunem un astfel de lucru". De asemenea, el a spus că Rusia a "calculat greşit" războiul. "Este de asemenea adevărat că ruşii au crezut că totul se va termina într-o săptămână. Au întâlnit un popor curajos, un popor care se luptă să supravieţuiască şi care are o istorie de luptă".

Marţi dimineaţă, suveranul pontif a publicat un mesaj în care spunea că invazia Ucrainei a fost o încălcare a dreptului unei ţări la autodeterminare.

"Războiul din Ucraina s-a adăugat acum războaielor regionale care, timp de ani de zile, au avut un tribut greu de morţi şi distrugeri", a spus el. "Cu toate acestea, aici situaţia este şi mai complexă din cauza intervenţiei directe a unei "superputeri" care urmăreşte să-şi impună propria voinţă, încălcând principiul autodeterminării popoarelor".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici