Nitratul de amoniu care a provocat cele două explozii din Beirut a fost adus în 2014 de către nava Rhosus, aflată sub pavilionul Republicii Moldova

  • Nava RHOSUS aflată sub pavilionul Republicii Moldova a trasportat în 2014 în portul Beirut cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu
  • FleetMon: Nava aparţine unui rus rezident în Cipru, iar în momentul în care a ajuns în portul Beirut încărcătura ar fi fost sechestrată
  • Republica Moldova se află de câţiva ani în lista neagră a navelor cu risc înalt
9024 afișări

Cele 2750 de tone de nitrat de amoniu, care au provocat exploziile în portul Beirut, au ajuns în golf în urmă cu 6 ani. Ele erau transportate de o navă aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Încărcătura urma să ajungă din Georgia în Mozambique, însă a fost oprită de autorităţile libaneze, scrie portalul moldovenesc Mold-Street.com.    

Nava RHOSUS este fabricată în 1986 şi are o lungime de 86 de metri. Ea se află de 6 ani în portul din Beirut pentru că i s-a interzis navigarea deoarece ar fi încălcat regulile de exploatare. Între timp, echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat iar încărcătura a rămas în depozitele din port. 

Mold-street.com scrie că, în 2015-2018, 69 de nave aflate sub pavilion moldovenesc au fost reţinute pentru că încălcau normele internaţionale.

„Mă îndreptam către postul meu şi am văzut fum gros şi foc şi câteva momente mai târziu am simţit explozia şi am zburat în aer”, spune  Ayman Salman, martor ocular.

”Libanul trece printr-o criză economică severă, iar portul este plămânul Libanului pentru a importa produse alimentare în toate celelalte lucruri. Ne bazăm pe acest port”, a declarat şi Abbas Alawiya, expert regional.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici