Novinite: Comisia Europeană va continua discuţiile cu statele membre privind South Stream

Comisia Europeană a anunţat marţi că va continua discuţiile cu statele membre referitoare la gazoductul South Stream, în pofida anunţului Rusiei că a renunţat la proiect, relatează Novinite.

521 afișări
Imaginea articolului Novinite: Comisia Europeană va continua discuţiile cu statele membre privind South Stream

Novinite: Comisia Europeană va continua discuţiile cu statele membre privind South Stream (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Viitoarea întâlnire a fost planificată pe 9 decembrie şi va avea loc chiar dacă Rusia a anunţat că renunţă la proiect", a declarat vicepreşedintele CE pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

El a adăugat că proiectul a fost discutat în mod regulat de către statele membre relevante şi Comisie, care a găzduit mai multe întâlniri pentru a găsi o soluţie care să respecte legislaţia UE.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, în timpul unei vizite în Turcia, că Moscova abandonează proiectul din cauza obiecţiilor Comisiei Europene.

Potrivit CE, proiectul care are rolul să transporte gaze ruseşti pe sub Marea Neagră, via Bulgaria, către Europa de Sud şi Centrală, ocolind Ucraina, nu respectă aşa-numitul Pachet Trei Energie al UE, legislaţie care prevede separarea operaţiunilor de producţie de energie de cele de distribuţie.

"În mod evident, această nouă evoluţie va fi un element suplimentar care va fi discutat la acea întâlnire", a spus Sefcovic.

El a adăugat că schimbările permanente care au loc în sectorul energetic al UE sunt un alt motiv pentru care trebuie construită o uniune energetică cu o politică orientată către mediu, iar una dintre priorităţi va fi securitatea aprovizionării cu energie.

Potrivit unui reprezentant al institutului de cercetări Centre for European Policy Studies din Bruxelles, Christian Egenhofer, anunţul lui Putin poate fi interpretat ca o ameninţare la adresa Bulgariei şi o încercare de a presa autorităţile de la Sofia să ofere termeni mai favorabili Gazprom, care conduce proiectul South Stream.

Un purtător de cuvânt al CE în domeniul protejării climei şi energiei, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că executivul UE nu dispune de un cadru legal pentru a compensa Bulgaria, în urma anulării de către Rusia a construcţiei South Stream.

Renunţarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezintă cel mai recent semn al faptului că legăturile economice dintre Rusia şi Europa rămân tensionate, în condiţiile în care criza din Ucraina continuă.

Rusia vrea să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia, în condiţiile în care preşedintele Putin a anunţat renunţarea la proiectul South Stream, iar relaţiile cu UE sunt încă tensionate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră.

Astfel, Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, a relatat Bloomberg.

Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investiţiile făcute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani.

Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) în ultimii trei ani pentru proiectul South Stream şi pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau să fie conectate la South Stream.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici