O femeie din Rusia acuzată de interferenţă în alegerile de anul acesta din SUA

O femeie din Rusia a fost acuzată vineri de un efort considerabil de a influenţa opinia publică americană prin intermediul reţelelor de socializare online în primul caz federal care susţine interferenţa străină în alegerile intermediare de anul acesta din Statele Unite, relatează AP.

570 afișări
Imaginea articolului O femeie din Rusia acuzată de interferenţă în alegerile de anul acesta din SUA

O femeie din Rusia acuzată de interferenţă în alegerile de anul acesta din SUA

Departamentul de Justiţie a început o anchetă penală în aceeaşi zi în care agenţiile americane de informaţii au afirmat printr-un comunicat că Rusia, China, Iran şi alte ţări s-au angajat în eforturi continue de a influenţa politica americană şi alegătorii în alegerile viitoare şi dincolo de acestea.

SUA este preocupată de campaniile străine "de a submina încrederea în instituţiile democratice şi de a influenţa sentimentul public şi politicile guvernamentale", au declarat oficiali ai securităţii naţionale. "Aceste activităţi pot încerca, de asemenea, să influenţeze percepţiile alegătorilor şi luarea deciziilor în alegerile din 2018 şi 2020 din SUA".

TITLURILE ZILEI

Ancheta Departamentului de Justiţie vizează o femeie din Sankt Petersburg al cărei ume este Elena Alekseevna Khusyaynova, despre care procurorii spun că a ajutat la gestionarea finanţării unui efort susţinut ascuns, dar puternic, al Rusiei prin intermediul reţelelor de socializare online menit să răspândească neîncredere pentru candidaţii politici americani şi să creeze diviziuni pe probleme sociale, cum ar fi imigraţia şi controlul armelor.

Procurorii declară că Khusyaynova a lucrat pentru acelaşi grup care a fost acuzată de avocatul special Robert Mueller la începutul acestui an ca parte a investigaţiei sale privind potenţiala coordonare între Rusia şi campania prezidenţială a Trump din 2016. Efortul social media, evidenţiat de procurori vineri, reflectă în mare parte cazul penal al lui Mueller împotriva a trei companii ruseşti, inclusiv Agenţia de Cercetare pentru Internet şi 13 ruşi.

Din 2015, încoace grupul a creat mii de profiluri false de social media şi conturi de e-mail care păreau a fi a unor persoane din Statele Unite şi au avut ca scop "crearea şi amplificarea conţinutului social şi politic de diviziune", inclusiv asupra unor evenimente curente semnificative, precum atacurile armate din Carolina de Sud şi Las Vegas, au declarat procurorii.

O persoană falsă, înregistrată precum "Bertha Malone", a realizat peste 400 de postări Facebook care conţin mesaje inflamatoare. Un alt cont fals de Facebook, pe numele "Rachell Edison", a făcut mai mult de 700 de postări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici