O nouă coaliţie se conturează în România, după primul tur de scrutin, potrivit presei internaţionale

O nouă coaliţie între social-democraţi şi liberali se conturează în România, după ce unul dintre liderii opoziţiei, Crin Antonescu, şi-a exprimat sprijinul faţă de Mircea Geoană, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, relatează presa internaţională.

13 afișări
Imaginea articolului O nouă coaliţie se conturează în România, după primul tur de scrutin, potrivit presei internaţionale

O nouă coaliţie se conturează în România, după primul tur de scrutin, potrivit presei internaţionale (Imagine: Montaj foto)

Cotidianul american Wall Street Journal scrie că preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, pare să fi câştigat primul tur de scrutin, potrivit rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central, dar Geoană este considerat favorit la cel de-al doilea tur de scrutin, potrivit majorităţii sondajelor. Băsescu a eşuat de două ori să obţină sprijin pentru premierii propuşi de el pentru a conduce un Guvern format de partidul său democrat-liberal. De aceea, majoritatea analiştilor preconizează că o victorie a lui Geoană va duce mai rapid la o clarificare a situaţiei politice.

În timp ce alianţa dintre democrat-liberali şi social-democraţi s-a destrămat la mai puţin de un an de la formare, o nouă coaliţie între social-democraţi şi liberali ar avea un succes mai mare dacă ar fi condusă de Klaus Iohannis, un aliat al liberalilor, potrivit analiştilor citaţi de ziarul american.

Irish Times apreciază, la rândul său, că liderul PSD Mircea Geoană ar avea mai multe şanse de a obţine aprobarea Parlamentului pentru un nou Cabinet. De altfel, el a făcut un compromis în faţa liberalilor, confirmând că îl va nominaliza pe Iohannis pentru postul de prim-ministru, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.

Pe de altă parte, experţii citaţi de Irish Times avertizează că Geoană ar fi mai înclinat să diminueze refomele vitale, să respingă planuri dure de disponibilizare şi să ia măsuri mai slabe în lupta împotriva corupţiei din România. O posibilă victorie a liderului PSD ar avea consecinţe contradictorii. "Geoană ar avea o sarcină mai uşoară în formarea unui Guvern. Problema este însă că nu este atât de clar ce ar realiza o guvernare Geoană", comentează Daniel Hewitt, de la Barclays Capital, din Londra.

Postul de televiziune Euronews subliniază rolul hotărâtor al liberalilor, înainte de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, prevăzut pentru data de 6 decembrie. Rezultatul final al alegerilor ar putea fi determinat de direcţia sprijinului politic acordat de către liderul Partidului Naţional Liberal unuia dintre cei doi contracandidaţi rămaşi în cursă. Crin Antonescu, clasat pe poziţia a treia în primul tur, şi-a exprimat foarte clar refuzul de a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu.

Potrivit Euronews, miza o constituie abilitatea României de a face faţă viitorului, după ani de reforme slabe care au subminat economia şi au alimentat corupţia. De asemenea, criza politică a pus în pericol împrumutul de 20 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar Internaţional.

Pagina electronică a postului Voice of America notează că Traian Băsescu a câştigat primul tur al unor alegeri considerate "controversate". Acuzaţiile de fraude electorale la scrutinul de duminică au umbrit, însă, speranţele Occidentului că aceste alegeri vor aduce stabilitate politică în România, potrivit sursei citate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici