O nouă criză în Europa? Josep Borrell a declarat că UE trebuie împiedice agravarea situaţiei din Bosnia şi Herzegovina

  • Miniştrii de externe ai Uniunii Europene reuniţi la Bruxelles trebuie să ia decizii pentru a împiedica agravarea crizei din Bosnia, a declarat luni Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.
  • Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârşitul războaielor balcanice din anii '90, sârbii bosniaci contestând instituţiile statului în cadrul încercării lor de lungă durată de a se separa şi de a se alătura în cele din urmă Serbiei vecine.
10066 afișări
Imaginea articolului O nouă criză în Europa? Josep Borrell a declarat că UE trebuie împiedice agravarea situaţiei din Bosnia şi Herzegovina

"Retorica naţionaliştilor şi a separatiştilor se intensifică în Bosnia-Herţegovina şi pune în pericol stabilitatea şi chiar integritatea ţării", a declarat Borrell, care participă la reuniunea de luni, în faţa reporterilor.

"Miniştrii trebuie să ia decizii cu privire la modul în care să oprească această dinamică în Bosnia-Herţegovina şi să evite ca ţara să se destrame în bucăţi. Aceasta este o situaţie critică", a adăugat Josep Borrell, potrivit Reuters

Parlamentarii din Republica autonomă sârbă din Bosnia (Republica Srpska) au votat pe 10 februarie pentru a forma un organism separat pentru a alege judecătorii şi procurorii, scoţând efectiv regiunea din principala instituţie judiciară a statului, ca parte a unei agende separatiste.

"Cred că acţiunile şi anunţurile făcute de liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik şi de Republica Srpska sunt extrem de periculoase şi se joacă cu integritatea statului, iar acest lucru este, de asemenea, de neacceptat", a declarat la Bruxelles ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.

La 5 ianuarie, Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva lui Dodik. Departamentul Trezoreriei americane l-a acuzat pe Dodik, care făcea deja obiectul sancţiunilor americane sub o altă autoritate, de corupţie şi de ameninţare la adresa stabilităţii şi integrităţii teritoriale a Bosniei şi Herţegovinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici