O organizaţie evreiască îi cere lui Orban să abandoneze proiectul unui memorial controversat

Principala organizaţie evreiască din Ungaria i-a cerut, miercuri, premierului conservator Viktor Orban să renunţe la proiectul controversat al unui memorial al "victimelor ocupaţiei germane", a cărui construcţie a început la Budapesta.

293 afișări
Imaginea articolului O organizaţie evreiască îi cere lui Orban să abandoneze proiectul unui memorial controversat

O organizaţie evreiască îi cere lui Orban să abandoneze proiectul unui memorial controversat

Potrivit criticilor, proiectul neagă responsabilitatea Ungariei în moartea prin deportare a 600.000 de evrei ungari.

Orban, care a obţinut duminică un al doilea mandat, a promis recent că se va întâlni după Paşte cu reprezentanţi ai organizaţiei Mazsihisz şi că nu va continua proiectul înainte de a discuta cu ei.

Totuşi, lucrările de construire a monumentului au început marţi, provocând miercuri seara o manifestaţie a 300 de persoane, care au ocupat locul construcţiei.

"Suntem şocaţi şi dezamăgiţi. Dacă nici pe promisiunile personale ale premierului nu se poate conta, atunci nu mai există loc pentru negocieri", a declarat preşedintele Mazsihisz, Andras Heisler, pentru postul de radio independent Klubradio.

Heisler a anunţat miercuri seara demisia, în semn de protest, a lui Gusztav Zoltai, directorul general al Mazsihisz. "Gusztav Zoltai are 79 de ani, este un supravieţuitor al Holocaustului, sensibilitatea sa în acest caz poate fi înţeleasă şi acesta este un mesaj puternic", a declarat el.

Unul dintre manifestanţi a declarat marţi seară că vor ridica un gard pentru a împiedica reluarea lucrărilor la monument.

Memorialul reprezintă Ungaria sub forma unui înger atacat de un vultur, care ar fi simbolul Germaniei. Inaugurarea sa este prevăzută să aibă loc la 31 mai, cu ocazia comemorărilor oficiale a 70 de ani de la invadarea Ungariei de către Germania nazistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici