O pagină Facebook dedicată liderului suprem iranian a atras peste 16.600 de navigatori pe Internet

O pagină Facebook dedicată liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a atras peste 16.600 de vizitatori de când a fost creată, săptămâna trecută, însă presa iraniană nu ştia miercuri dacă este o pagină oficială.

199 afișări
Imaginea articolului O pagină Facebook dedicată liderului suprem iranian a atras peste 16.600 de navigatori pe Internet

O pagină Facebook dedicată liderului suprem iranian a atras peste 16.600 de navigatori pe Internet

"Impresia generală este că această pagină Facebook a fost creată de către serviciile ayatollahului Khamenei", scrie agenţia Mehr, care nu a putut obţine confirmarea, dat nici dezminţirea acestor servicii.

Pagina www.facebook.com/www.Khamenei.ir a fost creată la 13 decembrie, cu scopul de a încuraja susţinători să urmărească "actualizări frecvente şi informaţii" despre ayatollah. Ea cuprinde fotografii, un videoclip şi o înregistrare audio de la reuniuni şi discursuri susţinute de lider, care stabileşte direcţia afacerilor Republicii islamice încă din 1989.

Crearea acestei pagini a fost anunţată prin intermediul unui cont Twitter, de asemenea dedicat liderului suprem, dar serviciile sale nu au confirmat nici în acest caz dacă Ali Khamenei este deţinătorul contului.

Iranul a limitat accesul la numeroase site-uri şi platforme de partajare străine, în special YouTube, Facebook şi Twitter, acuzând occidentalii că utilizează Internetul pentru a purta un "război nedeclarat" vizând destabilizarea sa.

Însă numeroşi navigatori pe Internet ocolesc interdicţia, utilizând programe de reţele virtuale private (VPN), a căror vânzare este ilegală.

Pagina Facebook este accesată atât de susţinători fervenţi, cât şi de critici virulenţi.

"Îmi sacrific viaţa pentru lider", scrie un vizitator, în timp ce altul îşi exprimă regretul că nu există "casetă «dislike», ci doar casetă «like»". Altul, mai sarcastic, întreabă ce tip de VPN utilizează liderul pentru a accesa Facebook.

Cu peste 36 de milioane de navigatori pe Internet, din aproximativ 75 de milioane de locuitori, Iranul este cea mai conectată ţară din Orientul Mijlociu la Internet, care a jucat un rol important în timpul manifestaţiilor ce au afectat ţara după realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în 2009.

Statele Unite acuză Iranul de menţinerea unui "văl electronic" asupra ţării şi au impus Teheranului sancţiuni din cauza cenzurării Internetului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici