O rafinărie de petrol, ameninţată cu închiderea pentru poluarea aerului în Moscova

O rafinărie de petrol din Moscova este ameninţată cu închiderea temporară, după ce în aerul din capitala rusă a fost depistată luni o concentraţie mare de substanţe toxice, scrie cotidianul Kommersant, citat de AFP.

439 afișări
Imaginea articolului O rafinărie de petrol, ameninţată cu închiderea pentru poluarea aerului în Moscova

O rafinărie de petrol, ameninţată cu închiderea pentru poluarea aerului în Moscova (Imagine: Shutterstock)

Decizia intervine în condiţiile în care mai mulţi cetăţeni au denunţat luni o concentraţie mare de hidrogen sulfurat, gaz toxic, în aerul din Moscova, atât în cartiere din centrul capitalei ruse cât şi de la periferie.

Rafinăria Moskovski, care aparţine Gazprom Neft, filiala petrolieră a gigantului energetic Gazprom, "a fost oficial acuzată în scandalul privind recenta poluare a aerului în Moscova", potrivit Kommersant.

"Rafinăria a emis substanţe toxice în atmosferă fără a avea autorizaţia necesară din partea Ministerului pentru Resurse naturale (...) iar acum este ameninţată nu doar cu o amendă, ci şi cu închiderea" pentru o perioadă de 90 de zile, scrie publicaţia.

După ce locuitorii din Moscova au acuzat mirosul puternic de hidrogen sulfurat, Ministerul rus pentru Resurse Naturale a anunţat că, de fapt, este vorba despre izopropilbenzen, substanţă descoperită "într-o concentraţie de câteva ori mai mare decât limita admisă în emisiile rafinăriei Moskovski".

Analiza chimică a două probe prelevate din zona apropiată de rafinăria Moskovski a arătat o concentraţie de "izopropilbenzen de 23, respectiv 30 de ori peste limita admisă", a anunţat ministerul rus, într-un comunicat.

Compania Gazprom Neft a respins însă acuzaţiile. "Izopropilbenzenul nu este folosit la rafinăria Moskovski (...) care, în consecinţă, nu poate fi sursa emiterii substanţei în atmosferă", a afirmat compania, într-un comunicat, citat de agenţia oficială TASS.

Alte companii, printre care operatorul de apă Mosvodokanal, fabrica de cocs şi gaze Moskoks şi compania de gaze Mosgaz, sunt vizate, de asemenea, de verificări, în urma incidentului din capitala rusă, potrivit Agenţiei ruse pentru monitorizare ecologică (Rosprirodnadzor).

"Concluziile finale vor fi anunţate după analizarea tuturor probelor prelevate şi a documentelor de control tehnic pe care fabricile poluante urmează să le pună la dispoziţia Rosprirodnadzor", a precizat Ministerul pentru Resurse Naturale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici