O româncă a primit despăgubiri de 6.000 de euro în Irlanda pentru discriminare privind înălţimea

O româncă respinsă la un interviu pentru un post de şofer de autobuz în Dublin, din cauza faptului că era prea scundă, a primit despăgubiri de 6.000 de euro după de a dat regia de transport în judecată, informează Irish Times.

120 afișări
Imaginea articolului O româncă a primit despăgubiri de 6.000 de euro în Irlanda pentru discriminare privind înălţimea

O româncă a primit despăgubiri de 6.000 de euro în Irlanda pentru discriminare privind înălţimea (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Isabella Lazăr trecuse proba teoretică şi cea practică, după care a fost chemată la interviu pentru postul de şofer de autobuz la regia locală de transport Dublin Bus.

După interviu, ea a fost trimisă la o evaluare medicală, unde i s-a spus că nu este suficient de înaltă pentru a obţine slujba.

Lazăr a susţinut, în faţa instanţei, că o restricţie privind înălţimea afectează mai mult femeile decât bărbaţii şi că Dublin Bus a angajat oameni care aveau aceeaşi înălţime ca şi ea, dar erau bărbaţi.

Totodată, deşi femeii i s-a spus că nu îndeplineşte criteriile de înălţime, ei nu i s-a spus care sunt acestea.

Drept răspuns, Dublin Bus a comunicat că înălţimea minimă acceptată pentru un şofer de profesie este 1,65 metri şi că Lazăr, la 1,57 metri, nu poate fi angajată. Totuşi, reprezentanţii regiei au mărturisit instanţei că "ar putea fi" bărbaţi angajaţi care au o înălţime sub 1,65 metri.

Chemat în faţa instanţei, un specialist în sănătatea la locul de muncă a spus că, în opinia sa, înălţimea medie a unei femei din Irlanda este de 1,62 metri. Astfel, Dublin Bus ar avea pretenţia ca femeile angajate de ei să aibă mai mult decât înălţimea medie.

Instanţa a decis că, în absenţa unor criterii de înălţime clare şi a unor proceduri asociate, o măsură aparent arbitrară nu poate constitui un fundament la angajare.

Isabella Lazăr a primit despăgubiri de 6.000 de euro, pentru discriminarea sa pe bază de înălţime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici