O voce importantă din China susţine că un război cu SUA este foarte probabil. A îndemnat poporul chinez să se pregătească de luptă

  • Fostul redactor-şef al Global Times, agenţie de presă chineză foarte populară, a publicat sâmbătă un comentariu în care îi îndeamnă pe cetăţenii chinezi să se "pregătească pentru o luptă militară" în viitorul apropiat.
  • Comentariul, scris de jurnalistul Hu Xijin, a apărut după ce senatorul american Lindsey Graham şi alţi şase oficiali americani au vizitat joia trecută capitala Taiwanului, Taipei.
  • Vizita a fost puternic denunţată de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.
94070 afișări
Imaginea articolului O voce importantă din China susţine că un război cu SUA este foarte probabil. A îndemnat poporul chinez să se pregătească de luptă

Hu, care a demisionat din funcţie la sfârşitul anului trecut, după trei decenii la ziar, rămâne o figură mediatică de stat vocală şi influentă, cu aproximativ 460.000 de urmăritori pe Twitter.

La începutul acestei luni, Hu a scris un articol pentru Global Times în care a afirmat că vizita lui Pelosi în Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său, ar fi "cea mai serioasă provocare a Washingtonului la adresa Chinei în chestiunea Taiwanului de când liderul regional de atunci al insulei, Lee Teng-hui, a vizitat SUA în 1996", potrivit Yahoo News.

Pe Twitter, el a scris în acelaşi timp că Pelosi "se joacă cu focul" şi că "trebuie să existe consecinţe serioase pentru vizita ei".

În cele mai recente comentarii ale sale despre situaţia extrem de tensionată dintre SUA, China şi Taiwan, aşa cum a relatat Newsweek, Hu a afirmat că există o "probabilitate foarte mare" ca "în cele din urmă" să aibă loc o "confruntare militară directă". 

"Pe măsură ce situaţia din strâmtoarea Taiwan se deteriorează, trebuie să ne pregătim pentru o luptă militară", a scris Hu.

Indiferent de cine începe confruntarea, Hu a adăugat că orice fel de "criză militară de mare intensitate", chiar dacă nu este război, ar avea consecinţe foarte mari.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca SUA să ajute Taiwanul cu sprijin militar în cazul unei invazii chineze, senatorul Graham a declarat vineri, în timpul întâlnirii sale cu preşedintele Tsai Ing-Wen, că "toate opţiunile sunt pe masă".

Tensiunile au continuat să crească între China şi Taiwan de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, care a declanşat speculaţii sporite privind posibilitatea ca China să invadeze Taiwanul. Statele Unite continuă să îşi arate sprijinul pentru Taiwan prin trimiterea de emisari de profil înalt în capitala naţiunii insulare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici