Opoziţia turcă şi-a desemnat candidatul la alegerile prezidenţiale. Kemal Kiliçdaroğlu se va confrunta cu Recep Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan ştie acum cu cine se va confrunta în luna mai a acestui an, în cele mai disputate alegeri din cei 20 de ani de guvernare: Kemal Kiliçdaroğlu.

1171 afișări
Imaginea articolului Opoziţia turcă şi-a desemnat candidatul la alegerile prezidenţiale. Kemal Kiliçdaroğlu se va confrunta cu Recep Erdogan

După săptămâni de negocieri aprinse în care alianţa opoziţiei, formată din partide din tot spectrul politic, de la stânga la dreapta, a fost la un pas de a se destrăma, aşa-numita coaliţie "Masa celor şase" l-a ales oficial luni pe Kiliçdaroğlu drept candidat comun, informează POLITICO.

Principalul lider al opoziţiei a făcut un anunţ după ce reprezentanţii celor şase partide s-au întâlnit la Ankara, afirmând că această coaliţie populară va "conduce ţara în consultare şi acord unii cu alţii".

Acordul în 12 puncte al coaliţiei, care a fost publicat imediat după discurs, prevede, de asemenea, că tranziţia ţării către un sistem parlamentar va fi finalizată cât mai repede posibil.

Kiliçdaroğlu, a condus Partidul Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga, timp de peste un deceniu, este un fost birocrat discret, în vârstă de 74 de ani. Poreclit drept "Gandhi turc" pentru constituţia sa slabă şi stilul umil, el este creditat pentru recentele succese electorale ale partidului său.

Însă analiştii au pus la îndoială capacitatea sa de a reprezenta o ameninţare reală pentru Erdoğan, a cărui domnie a fost în mare parte necontestată de la ascensiunea sa la putere în 2003, când a devenit prim-ministru.

Cu toate acestea, Erdoğan nu a părut niciodată mai vulnerabil, în condiţiile în care cei 85 de milioane de locuitori ai Turciei se luptă cu o criză majoră a costului vieţii şi cu o inflaţie de două cifre, iar actualul preşedinte a fost criticat şi pentru răspunsul său la cutremurele devastatoare care au făcut zeci de mii de victime în februarie.

Rezultatul alegerilor va fi urmărit cu atenţie, observatorii încercând să determine dacă Erdoğan - care se află pe o coardă politică dificilă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei - va împinge ţara într-o direcţie mai tradiţionalistă, conservatoare din punct de vedere religios, sau dacă un nou lider va fi capabil să reseteze relaţiile deteriorate cu Occidentul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici