Organizaţia Reporteri fără Frontiere denunţă un proiect de lege "draconic" vizând presa din Ucraina

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunţat marţi un proiect de lege "draconic" votat în prima lectură în Parlamentul ucrainean, care permite autorităţilor să interzică fără o decizie a justiţiei activitatea unor instituţii mass-media, din motive de "securitate naţională".

284 afișări
Imaginea articolului Organizaţia Reporteri fără Frontiere denunţă un proiect de lege "draconic" vizând presa din Ucraina

Organizaţia Reporteri fără Frontiere denunţă un proiect de lege "draconic" vizând presa din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reporteri fără Frontiere denunţă cu fermitate restricţiile vizând activitatea instituţiilor mass-media prevăzute" de text, a anunţat organizaţia într-un comunicat.

"Adoptarea definitivă a acestui proiect de lege ar reprezenta un recul major pentru libertatea de informare" în Ucraina, a declarat Johann Bihr, oficial din cadrul RSF.

"El conferă (autorităţilor) puterea exorbitantă de a ordona cenzura cea mai largă, pe criterii extrem de vagi", a adăugat el.

Acest proiect de lege ar permite Consiliului ucrainean de securitate naţională şi apărare, sub controlul preşedintelui Petro Poroşenko, să interzică difuzarea în cazul unor instituţii mass-media locale sau internaţionale.

Deputaţii ucraineni au adoptat proiectul marţi, în prima lectură şi urmează să examineze din nou textul joi.

Ucraina şi Rusia s-au angajat de la începutul crizei într-un război de propagandă intensă, intensificat după prăbuşirea zborului MH17 în iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici