Papa Francisc denunţă "un sistem economic care are ca idol banul"

Papa a denunţat "un sistem economic ce are în centrul său un idol care se numeşte ban", într-un discurs susţinut la Cagliari, în timpul vizitei sale pastorale în Sardinia, subliniind că "fără muncă (nu există) demnitate".

1084 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc denunţă "un sistem economic care are ca idol banul"

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această lipsă de muncă este "consecinţa unei alegeri mondiale", a unui sistem economic în care "banul este cel care comandă", a adăugat el, adresându-se celor câtorva mii de persoane la Cagliari.

După ce a evocat "suferinţele" trăite de "tinerii fără loc de muncă, de persoanele în situaţii precare, antreprenori şi comercianţi care se chinuiesc să meargă înainte", Suveranul Pontif s-a îndepărtat de la discursul oficial pentru a vorbi despre propria sa experienţă.

"Este o realitate pe care am cunoscut-o în Argentina. Eu nu am experimentat propriu-zis această suferinţă (a lipsei de muncă, n.red.), dar familia mea, da", a afirmat el.

"Tatăl meu a plecat în Argentina, pentru a-şi încerca şansa în America, a suferit în timpul teribilei crize din 1929 în cursul căreia a pierdut totul", a continuat el, precizând că nu a trăit direct această situaţie, deoarece nu era născut în perioada respectivă (el este născut în 1939, n.red.).

Dar "am resimţit această suferinţă pe toată durata copilăriei, i-am auzit vorbind", a adăugat el, referindu-se la părinţii săi.

Reluându-şi discursul, el a vorbit despre "curajul" care li se cere şomerilor şi familiilor lor. După ce a evocat vizita sa de la începutul lui iulie pe Insula Lampedusa, pentru a se întâlni cu imigranţii în căutarea unei vieţi mai bune în Europa, Papa a subliniat că şi acolo a întâlnit suferinţă.

"Această suferinţă sfârşeşte prin a ascunde speranţa, această lipsă a muncii conduce la a te simţi fără demnitate", a afirmat el.

Suveranul Pontif şi-a încheiat discursul printr-o rugăciune, înainte de a se întâlni cu muncitorii şi sindicaliştii din Sardinia şi de a merge la sanctuarul Madonna di Bonaria, unde a oficiat o slujbă în jurul prânzului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici