Parlamentul European adoptă noi norme privind salariul minim. Ţările UE trebuie să garanteze salarii pentru o "viaţă decentă"

Parlamentarii Uniunii Europene au adoptat miercuri o nouă legislaţie menită să garanteze salarii minime "decente" pentru lucrătorii din cele 27 de state membre.

1321 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European adoptă noi norme privind salariul minim. Ţările UE trebuie să garanteze salarii pentru o "viaţă decentă"

Votul - cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 de abţineri - a avut loc în contextul în care inflaţia şi facturile la energie au crescut vertiginos şi multe gospodării supravieţuiesc de pe o lună pe alta, potrivit AP.

Salariile minime în UE variază foarte mult, iar stabilirea unui salariu minim rămâne o competenţă a ţărilor membre. Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda şi Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia şi Estonia, potrivit datelor UE.

Conform noii legi, ţările membre vor trebui să garanteze "că salariile lor minime naţionale permit lucrătorilor să ducă o viaţă decentă, ţinând cont de costul vieţii şi de niveluri mai largi de salarizare", a precizat Parlamentul.

Legislaţia se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau o relaţie de muncă.

Guvernele UE vor avea la dispoziţie doi ani pentru a se conforma legislaţiei după ce aceasta va fi aprobată oficial de Consiliul European, probabil la sfârşitul acestei luni.

"Preţurile pentru alimente, facturi de energie şi locuinţe explodează. Oamenii se luptă cu adevărat să ajungă la sfârşit de lună. Nu avem timp de pierdut", a declarat Agnes Jongerius, deputat din partea grupului Socialiştilor şi Democraţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici